Personliga zoner i nytt biljettsystem

Östgötatrafiken inför ett nytt biljett- och betalsystem med personliga zoner. Den nya appen införs nästa vecka.

Ny biljettläsare där man skannar kort eller mobil, och nytt zonsystem.

Ny biljettläsare där man skannar kort eller mobil, och nytt zonsystem.

Foto: Östgötatrafiken

Norrköpings kommun2019-10-25 17:00

Trenden i Östergötland är att antalet resor med kollektivtrafiken ökar, en del i arbetet mot ett hållbart samhälle.

Här liksom i andra delar av samhället kommer digitalisering och personifierade tjänster in, automatisering och teknik som ska hjälpa kunden att göra de val som passar bäst. Genom smartare teknik ska det bli smidigare att resa.

Enligt Eva Jylltorp, kommunikationschef vid Östgötatrafiken, förväntar sig många i dag att det ska gå att köpa en biljett snabbt, helst i mobilen, i ögonblicket där man befinner sig, och att det ska vara flexibelt.

– Man vill ha mer och mer anpassat till sina egna behov, säger Eva Jylltorp.

Och man har ofta inte tid att sätta sig in i allt, utan vill ha automatiserade förslag. 

– Tekniken ska hjälpa oss att göra valen snabbt och enkelt, för att underlätta vår vardag.

Det ska vara lätt att resa kollektivt, och även lätt för den som inte reser så ofta, eller är på besök tillfälligt, säger Jylltorp.

Då man inte vet hur framtidens behov ser ut ska systemet vara lätt att utveckla. Östgötatrafiken samverkar med Skånetrafiken och Blekingetrafiken. Skånetrafiken som har en egen mjukvarufabrik har haft det nya systemet i två år.

Det stelbenta systemet med fasta zoner, tätort, närområde och län, zoner som inte passar alla, ska bort. 

– I det nya systemet blir det en personlig zon, säger Eva Jylltorp.

Om man bor i Finspång, jobbar i Norrköping och har fritidsaktiviteter i Skärblacka skriver man in i appen vilka hållplatser man vill resa till och då ritas zonen ut på en karta. Det finns en liten zon (även stadszon), mellanzon, stor zon och länszon.

Den nya appen lanseras under nästa vecka. Man håller mobilen mot biljettläsaren som läser av en QR-kod.

Fram till sommaren 2020 kommer man steg för steg att byta ut det befintliga systemet. Det gamla systemet kommer att finnas kvar parallellt under en period.

Ett nytt kort kommer, för den som inte har en smart mobiltelefon och inte vill använda appen. Det nuvarande kortet kan man ha fram till juni 2020, sedan måste man byta kort för att det ska fungera med den nya typen av biljettläsare ombord på fordonen.

Det kommer också att finnas biljettautomater på stationerna, för att ladda ner en biljett på kort, eller få ut en pappersbiljett. 

Under våren kommer också möjligheten att köpa en biljett direkt med sitt bankkort ombord på fordonen, först på buss och senare spårvagn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!