Nytt oväder på ingång - kan bli lika kraftigt

Första dundret slog till vid 23-tiden, därefter följde flera timmar av ihållande åska, blixtar och ett kraftigt regnande.

En av alla blixtar som lyste upp Norrköping under natten till torsdag.

En av alla blixtar som lyste upp Norrköping under natten till torsdag.

Foto: Marcus André/Läsarbild

Norrköpings kommun2019-08-29 11:00

Som om det inte vore nog så är ett nytt oväder på väg in över vårt område.

–  Risken att det ska komma lika mycket regn och åska lika mycket som i natt är liten, men det är inte omöjligt, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI till Folkbladet innan lunch.

SMHI:s mätstation visade att det under natten kom hela 65 mm regn.

–  1 mm regn motsvarar 1 liter per kvadratmeter, det kom alltså 65 liter på 1 kvadratmeter vilket är väldigt mycket. På vår mätstation här på SMHI kom det 27 mm och det är också mycket, säger Jon Jörpeland.

Och det nya ovädret lär drabba kusten, Kolmården och upp mot den Sörmländska gränsen värst.

 – Exakt var och hur mycket, kan vi inte se riktigt än, men redan nu har vi ett oväder väster om Vättern som är på väg in över västra delarna av länet och framåt sen eftermiddag lär det ha nått de östra delarna, säger Jon Jörpeland.

Räddningstjänsten hade under natten 60-70 tillbud och värst drabbat var Vikbolandet/Djurön och Kolmården. Stora regnmängder orsakade översvämningar i källare och utmed Strandvägen i Kolmården hade grus från uppfarter spolats ner och låg på vägbanan.

Men det finns saker du kan göra för att skydda dig, både mot åska och stora mängder vatten.

–  Man kanske inte ska gå och lägga sig och sova när det är oväder på ingång, i alla fal inte om man bor i eget hus. Då kan det vara bättre att vara vaken och hålla koll, säger Mikael Kalered, inre befäl på Räddningstjänsten.

Åker man hemifrån så kan det vara idé att dra ut kontakterna till router, tv och dator, lägenheter har oftast bra åskledare, men för småhushåll kan det krävas  fler åtgärder.

Stämmer det at det inte räcker att dra ut kontakterna utan att man också måste till att de ligger minst en halvmeter från uttaget?

–  Det skadar inte att göra det eftersom det kan bli stora brännskador i själva uttaget, säger Mikael Kalered.Han rekommenderar även att skaffa så kallad boosters, ett rör som är en reservladdare till mobilen och datorn.

Vill man veta mer om hur man skyddar sig tipsar Mikael Kalered om att gå in på elskyddsföreningen.se och där läs om tips och skydd.

Att ha en dränkbar pump, om man drabbas av översvämning är också att rekommendera.

– Då kan du börja pumpa bort vatten själv i väntan på hjälp, säger Mikael Kalered.

Att man kan andas ut så snart åskovädret är över är dock inte säkert. Det kan nämligen ta flera dygn för åska som slagit ner i marken leta sig upp och antända en brand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!