Hultdalsskolan får äran att bli EU-skola

Hultdalsskolan i Åby och Bergska Gymnasiet i Finspång är två av 14 skolor i Sverige som det här läsåret får äran att vara så kallade EU-skolor. "Vi känner oss väldigt hedrade", säger Marie Gårlin, rektor på Hultdalsskolan.

Hultdalsskolan är en av 14 skolor i landet som det här läsåret antagits att bli ambassadörsskola för Europaparlamentet.

Hultdalsskolan är en av 14 skolor i landet som det här läsåret antagits att bli ambassadörsskola för Europaparlamentet.

Foto: Janne Forsby

Norrköpings kommun2019-09-29 14:00

De är redan med i ett så kallat Erasmus plus-projekt där de har utbyte med skolor i Italien, Spanien och Slovakien.

Nu tar Hultdalsskolan ytterligare ett steg mot att bli en mer internationell skola.

Skolan har tillsammans med bland annat Bergska Gymnasiet i Finspång blivit antagen att bli en av Europaparlamentets ambassadörsskolor 2019/2020.

–  Syftet med programmet är att främja medvetenheten om Europa och europeisk parlamentarisk demokrati bland ungdomar genom att ge dem aktiva kunskaper om EU och i synnerhet om Europaparlamentet. Ungdomar kommer att bli medvetna om sina handlingsmöjligheter och förstå vikten av att vara delaktig i EU, inte bara under valåret, säger Markus Bonekamp, chef för Europaparlamentets kontor i Sverige, i ett pressmeddelande.

Total är det flera tusen skolor runtom i Europa som deltar i utbildningsprogrammet som lanserades 2017. I Sverige är det 14 skolor som antagits.

– Vi har redan internationella samarbeten och har sett enorma fördelar med det här och hur det påverkar våra elever i positiv bemärkelse. Det visar eleverna vilka möjligheter som finns med att studera utomlands och att göra praktik och annat. Får man den här möjligheten redan i grundskolan så är det mycket större sannolikhet att man vågar ta för sig och efterfråga det när man går på gymnasiet sen, säger Marie Gårlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!