ÅBY

– Ja, vi har gått om snö och bra underlag för att åka skidor på, trots den pågående värmen, säger Christer Ekdahl som sitter i styrelsen för NSK, Norrköpings Skidklubb som driver backen.

Men hur kommer sig det?

Artikelbild

| Det är snöfattigt inne i Norrköping, men i Yxbacken är det massor av snö i backarna ,trots mildvädret.

– Vi har lagrat snö tidigare i vinter, så dels har vi ett tjockt snötäcke som kommer att räcka för skidåkning under hela sportlovet och längre än det och dessutom lagras det bra med kyla inne i själva snötäcket.

Så att vi inte har någon snö inne i Norrköping, oroar dig inte?

– Jo, på det sättet att många inne i Norrköping, som ser att det är snöfritt där, kanske inte tror att vi har åkbar snö ute i Yxbacken och många kanske inte tycker det känns så inbjudande nu, att åka skidor. Men för de som vill åka skidor, kan jag lova att det finns mycket snö ute i Yxbacken att åka på.

– Det kan jag faktiskt säga utan att tveka, så alla som vill åka skidor på hemmaplan, är varmt välkomna ut till Yxbacken.

Artikelbild

| Casper Solhamre, 13 och Engla Fahlén, 12, var tidigt ute i Yxbacken på måndagen, när sportlovet började.

Och om man ändå känner sig tveksam?

– Då kan man gå in på Yxbackens hemsida och se våra webbkameror, för där syns det mer än väl att snötillgången fortfarande är mycket god.

Folkbladet tog en sväng till Yxbacken på måndagsmorgonen och direkt vid öppningen av backen och liften, strömmade en del åksugna ungdomar och en del äldre till.

Bland annat Engla Fahlén 12, och Casper Solhamre, 13:

– Ska bli roligt att starta sportlovet med lite skidåkning här i Yxbacken, tyckte de. Och det ser ju ut att vara gott om snö, så det blir nog inga problem.