"X-team har vi inte i Norrköping"

Enligt vad Folkbladet erfar är flera kriminella nätverk är på väg att etablera sig i Norrköping, men polisen är tveksam.

Michael Lindquist vid polisen i Norrköping jobbar vidare med att identifiera individer och nätverk för att komma åt kriminell verksamhet.

Michael Lindquist vid polisen i Norrköping jobbar vidare med att identifiera individer och nätverk för att komma åt kriminell verksamhet.

Foto: Åsa Hanell

Norrköpings kommun2019-09-21 06:45

–  X-team har vi inte i Norrköping så vitt jag vet, säger Michael Lindquist, operativ koordinator för polisen i Norrköping.

Han menar att de kriminella gängen har ett egenintresse i att till exempel lägga ut bilder på sociala medier för att visa att man finns, men om det per automatik innebär att bilderna är nytagna och tagna på de platser de sägs vara är han mer tveksam till.

Under 2019 har det lokala operativa samarbetet mellan polis, kommun och statliga myndigheter, för att komma åt exempelvis svartklubbar, olaglig verksamhet eller kriminella nätverk, gjort sex tillslag och besökte då tio lokaler vid varje tillfälle.

–  Det kan handla om arbetsgivare som har svart arbetskraft, folk som inte har tillstånd att jobba där och då kan vi dra tillbaka arbetstillståndet, säger Michael Lindquist.

Delvis var det det samarbetet som fick Hells Angels att lämna sin klubblokal i Norrköping. 

–  Lokalerna för dessa nätverk är viktiga inte minst av symbolvärde. Individer som sympatiserar med nätverket finns sannolikt kvar., säger Michael Lindquist.

Det blev helt enkelt för svårt för de att bedriva sin verksamhet här.

–  Men nånstans måste de få sina pengar ifrån och då måste de styra över verksamheter där kontanter kan omsättas så att pengarna sipprar uppåt i organisationen, säger Michael Lindquist.

Och de kriminella gängen jobbar inte bara med att få in pengar genom att hota och utpressa, deras metoder har blivit mer raffinerade och de är beredda att göra allt som vanliga Svenssons betalar för - billigare.

I Malmö försörjde ett helt område kriminella gäng.

–  Man kunde klippa sig, fixa naglarna, shoppa och avsluta med att äta på restaurang, allt var billigt och allt finansierade kriminell verksamhet, säger Michael Lindquist.

Han tror att få är medvetna om att det kan vara så och uppmanar till att tänka efter.

–  Shit vad billigt, hur är det möjligt, kanske man tänker? Det är det inte, säger han.

I Göteborgsförorten Angered har den maffiakallade familjen Ali Khan löst konflikter på sitt eget sätt under många år, själva kallar de sig problemlösare. Någon som styr ett parallellsamhälle i Norrköping på det sättet har vi inte. I alla fall inte vad polisen känner till.

–  Men vi vet ju inte all, säger Michael Lindquist.

Samtidigt fortsätter narkotika, vapen och människor vara en stor drivkraft för de kriminella gängen och sympatisörerna kan från en dag till annan byta gäng.

–  Vi fortsätter att identifiera individer och nätverk, vi fortsätter att genomföra insatser ibland själva, ibland i samarbeten. Man ska inte glömma att det handlar om just individer och att de inte är så många, säger Michael Lindquist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!