Politik Alexander Winge från Norrköping var med sina 21 år ett av de yngre ombuden på den socialdemokratiska partikongressen som genomfördes i Örebro under den gångna helgen.

– Det här är min första kongress som ombud och jag tycker det är väldigt stort att få vara med och besluta om saker och ting som partiet sedan ska följa i sin politik, sa Alexander Winge när Folkbladet fick en pratstund med honom på fredagskvällen i Örebro.

Till vardags arbetar han som "obehörig lärare" på Vikbolandsskolans högstadium. Hans ämnen är samhällskunskap och engelska.

Artikelbild

| Tomas Eneroth talade för partistyrelsen.

Kan tyckas vara tuffa ämnen för en 21-åring?

– Jag har ett starkt intresse för samhällsfrågor vilket inte bara yttrar sig i mina politiska uppdrag utan kanske framförallt i min ambition att lära ut kunskaper om hur samhället fungerar. När det gäller engelskan så är det språket nästan som ett modersmål för mig eftersom det är det språk som min pappa - som nu bor i England - talar, berättade Alexander Winge.

Han har varit aktiv i politiken sedan 2014. Tidigare var han ordförande för den socialdemokratiska ungdomsklubben SSU i Norrköping. I februari i år lämnade han det uppdraget.

– Jag är ledamot i styrelsen för Östergötlands SSU-distrikt och i kommunpolitiken är jag ersättare i kommunfullmäktige och ledamot i Vuxen- och utbildningsnämnden, sa Alexander Winge.

På fredagskvällen gjorde han debut i talarstolen på kongressen under diskussionen om hur socialdemokratins partiorganisation ska utvecklas och förnyas för att locka nya medlemmar och nytt engagemang. Temat för debatten på kongressen var att "utveckla det politiska samtalet."

– Jag talade om vårt behov av att använda digitaliseringen som ett verktyg för att underlätta för människor att engagera sig politiskt. Det ska inte behöva vara nödvändigt att alltid bege sig hemifrån på kvällarna för att kunna delta i ett politiskt möte, sa Alexander Winge.

Valresultatet 2018 var socialdemokraternas sämsta val på över hundra år. Går det att vända utvecklingen eller är det kört på lite sikt?

– Det är absolut inte kört. Vad det handlar om är istället att Socialdemokraterna måste bli mycket bättre på att attrahera unga medlemmar och väljare. Jag vet inte varför det inte fungerar bättre nu men det går definitivt att vända. Socialdemokratin behöver vända sig till ungdomen på ett helt annat sätt än vad som gjorts på länge, sa Alexander Winge.

Är du en heltidspolitiker om 10 år?

– Jag är väldigt intresserad av politik och jag hoppas att jag alltid kommer att ha uppdrag i politiken. Men som det känns nu så om tio år så är jag en bra utbildad och behörig lärare, sa Alexander Winge med eftertryck.