I torsdags valde Liberalerna Norrköping Håkan Wetell till ny ordförande. Han har en bakgrund som skolledare i Norrköping, Valdemarsvik och Söderköping, och som styrelseledamot i IFK Norrköping. Nu tar han över ordförandeklubban i Liberalernas lokalförening.

– Det är spännande att få jobba tillsammans med en så kompetent styrelse med många duktiga politiker, säger Håkan Wetell.

Bland övriga nya ledamöter i styrelsen märks Fredrik Franzén, vice ordförande i utbildningsnämnden, Anita Jernberger, före detta regionråd och Patrik Karlsson, politisk sekreterare i Linköpings stadshus.

Håkan Wetell har fler ideella uppdrag, bland annat i styrelsen för IFK Norrköping. Och just fotbollen återkommer när han berättar om sin ledarfilosofi.

– Det gäller att ta vara på allas kompetenser och använda hela laget, säger den före detta fotbollstränaren, som nu ska leda föreningen genom EU-valkampanjen.

Håkan Wetell, just nu integrationsstrateg i Söderköping, gick med i Liberalerna hösten 2017. På valsedeln för L i Norrköping i valet 2018 stod han på plats 17.

– Jag har varit politiskt intresserad i hela mitt vuxna liv, men eftersom jag har varit tjänsteman, inklusive förvaltningschef, så har jag väl inte varit så offentlig med vad jag tycker och tänker, säger Håkan Wetell.

Nu känner du att det är dags?

– Ja, nu är jag i sluttampen på arbetslivet och engagerar mig gärna i den här typen av frågor.

Varför blev det Liberalerna?

– Det har jag tänkt länge, att det passar mig, säger Håkan Wetell som gillar partiets skolpolitik och integrationspolitik.

– Jag är en ganska oerfaren politiker, men jag är en ganska erfaren ledare av organisationer, och därav har jag tolkat att valberedningen har sett att jag skulle kunna få alla dessa engagerade och kloka politiker som sitter i styrelsen att hjälpas åt och göra något bra, säger Håkan Wetell.

På föreningens årsmöte talade förre jämställdhetsministern Nyamko Sabuni, som nämns som tänkbar efterträdare till Jan Björklund. Och i styrelsen finns Anita Jernberger, som ingår i partiets nationella valberedning med uppdrag att lyssna in och vaska fram förslag till nya partiledare.

– Vi hade ett spännande samtal tillsammans med Nyamko Sabuni, där hon gav sin syn på liberal politik, ledarskap och de stora frågor som Sverige står inför. Vi är många som tänker lite mer på ledarskap just nu, säger Håkan Wetell.