Det var vid 12.04 på tisdagen som Polisen i Östergötland kontaktades av kollegorna i Sörmland efter att en bil ska ha kört i uppåt 150 kilometer i timmen söderut på E4 utan att stanna på polisens uppmaning. Flera patruller i Norrköping anslöt för att få stopp på fordonet men bilisten var inte intresserad av att stanna – färden tog emellertid slut när föraren beslöt sig för att ta av vid avfarten riksväg 55 mot Åby och där tappade kontrollen över bilen och frontalkrockade med en lastbil; dock i betydligt lägre fart än tidigare.

Polisen var snabbt framme men när de skulle gripa mannen gjorde han våldsamt motstånd – såpass så att polisen fick ta till OC-spray och sedan handfängsel för att kontrollera honom. Mannen blev sedan formellt gripen innan han fördes med ambulans till sjukhuset eskorterad av polisen.

– Mannen ska röntgas på sjukhuset för att skadeläget ska klargöras, berättar Åsa Willsund, presstalesperson på polisen region Öst.

– Nu ska mannen förhöras, antingen på sjukhus eller på polisstationen beroende på hur den medicinska bedömningen blir. Därefer kommer åklagaren att göra en bedömning vilka anklagelser som blir aktuella.

Senare under eftermiddagen (16.10) blev det klart att mannen inte behövde vidare akutsjukvård. Därför har han förts till polisarresten där han sitter gripen i väntan på åklagarens beslut.

Det är åtminstone en diger brottslista den 25-årige mannen (hemmahörande i Stockholms län) är misstänkt för: vårdslöshet i trafik, försök till grov misshandel (genom att ha försökt köra på en polisbil), brott mot knivlagen, hastighetsöverträdelse samt drograttfylleri (han ska genomgå provtagning på sjukhuset).

– När det gäller försök till grov misshandel var det i början av biljakten i Sörmland där mannen försökte köra in i sidan på en polisbil i hög fart, enligt bedömningen höll mannen då uppåt 130 kilometer i timmen – därav försök till grov misshandel. Men poliserna lyckades som tur är undgå krocken, säger Åsa Willsund.

När det gäller polisjakter i hög hastighet har alltid polisen en delikat uppgift att väga mot faran för tredje man – alltså övriga bilister.

– Polisen har haft synkontakt med den aktuella bilen och har under hela insatsen stått i radiokontakt med vakthavande befäl som hela tiden gör bedömningar om hur man ska agera. Här togs bland annat beslut om att stänga av vissa avfarter för att inte få in fler bilister på E4 för säkerhetens skull, informerar Åsa Willsund.

Ingen polis skadades under insatsen. Bilen var inte anmäld stulen.