Sedan sju år är Viktoria Bohman lärare på Kungsgårdsgymnasiets stylistprogram som huserar i lokaler i Västgötebacken. Och för några veckor sedan kammade hem SM-tävlingen i Makeup och kan nu titulera sig som Sveriges bästa makeupartist.

– När det blev prisutdelning och de ropade upp mitt namn blev jag så glad! Så himla kul, säger hon.

 

Artikelbild

| Det här var bilderna som Viktoria Bohman skickade in och som hon sedan gick till final på.

Men det hela började redan i våras. Som så många andra i "småbarnsåren" har Viktoria fullt upp och hade egentligen bestämt sig för att inte tävla.

– Jag har velat tävla i flera år, dels för att jag vet att jag har bra kunskaper, dels för att testa och mäta mig med andra. Men jag gör inget halvhjärtat, utan jag vet att om jag går in för något så tar det tid och energi. 

Det var ändå något med årets tema "under ytan" som hon dock inte kunde släppa.

– Så fort jag såg något som hade med hav att göra så tänkte jag på hur min look skulle kunna se ut.

Artikelbild

| Viktoria Bohman med vinnarpokalen.

 Med bara ett par dagar kvar till deadline för nomineringen, bestämde hon sig för att vara med.

– Man skulle egentligen sminka en modell, men det hade jag ingen så jag sminkade mig själv. Mitt i en reklampaus till Ernst fick min man fota mig i poolen med en bygglampa som ljus, berättar Viktoria och skrattar lite.

Artikelbild

| Viktoria Bohman med sina modeller, som är hennes tidigare elever: Lisa Jonsson och Gabriella Nysten.

 

Det gick hem. Några dagar senare fick hon veta att hon var en av tio finalister. Det här var i början av sommaren och nu började arbetet på allvar. Med den havsblå sminkningen som grund var Viktorias jobb att skapa en hel outfit med smink, huvudbonad och dress. 

– Jag sökte på nätet och hittade en klänning i Kina och en huvudbonad. Jag var jättenervös att de inte skulle komma fram i tid, men det gjorde de.

 

Förutom den lite mer experimenterande looken, ingick även en klassisk look med svart sotning och röda läppar. En look som kräver precision. 

– Men eftersom jag undervisar i det här är jag medveten om alla fallgropar, säger Viktoria.

 

När det första tävlingsmomentet var avklarat, den klassiska looken, var magkänslan att hon nog var topp tre. Efter den experimentella looken, den med det blå havet, blötan, fiskrom, sjöborrar och böljande vågor, var hon inte lika säker. 

– När det blev prisutdelning och de ropade upp mitt namn blev jag så glad!, säger hon.

Vinnarpokalen finns nu i stylistprogrammets lokaler.

– Jag har velat jobba med styling sedan jag var tonåring. Och att vara lärare inom det här området är ett drömjobb. Jag älskar det här stället!, säger hon och ler.