Vikmång: "Förstår att man känner en oro"

Olle Vikmång (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, har förståelse för undersköterskornas oro och menar att de har rätt i delar av sin kritik. "Vi måste dra en gräns för vad kommunens personal förväntas göra", säger han.

Olle Vikmång (S) säger att han har förståelse för undersköterskornas kritik och håller med dem i vissa delar.

Olle Vikmång (S) säger att han har förståelse för undersköterskornas kritik och håller med dem i vissa delar.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2019-11-21 16:00

Folkbladet berättade tidigare om ett flertal undersköterskor som slog larm om situationen i äldreomsorgen.

De får mer och mer att göra samtidigt som det ska sparas och skäras ner.

Nu ger Olle Vikmång sin syn på kritiken.

– Jag förstår att man känner en oro. Det aviseras neddragningar, man känner en pressad situation och vet inte hur det kommer att bli. Samtidigt behöver vi anpassa bemanningen och spara på kostnader. Vi ligger vi i jämförelse med andra städer på en hög bemanningsnivå och jag tror vi kan gå ner lite och fortfarande ligga på en acceptabel nivå. Sedan förstår jag också att det finns en nedre gräns och att man inte kan spara och skära ner hur mycket som helst. Men jag ser inte att vi nått dit än, säger han.

En del av kritiken handlade om att undersköterskorna vill ha tydligare riktlinjer för vad det är de faktiskt ska göra och där är Vikmång benägen att hålla med.

– Politiken måste vara tydligare i vad undersköterskorna förväntas göra och det är en diskussion vi måste ta. Det går inte att dra ner ekonomiskt och samtidigt förvänta sig att de ska leverera på samma sätt som de gör i dag. Undersköterskorna är proffs på omsorg men problemet i dag är att de har så mycket annat att göra. Saker som andra yrkeskategorier skulle kunna göra. Det finns också administrativa uppgifter som vi behöver se över och kanske rensa bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!