– Vi brukar alltid ha roligt på våra träffar och får höra många gamla västgötahistorier, som lockar till skratt. Och så blev det även nu under jubileumskvällen, summerade Ulf Svensson, förre djurparksdirektören, som startade gillet.

Hur gick starten till?

– Det var en ren slump, minns han. Jag var inbjuden på en kryssning till Riga från Norrköping i början av 1990-talet och det visade sig att vi var ett helt gäng västgötar från Norrköping på båten. Närmare 17 personer och då bestämde vi att starta ett Västgöta Gille.

– Något vi sedan gjorde den 20/11 1992 på Rådhuset i Norrköping. Och att bildandet skedde där, berodde på att en av de blivande medlemmarna jobbade där och lät oss ha första samlingen och bildandet av gillet där.

Har du några extra roliga minnen från de 25 åren?

– Ja, det är väl i så fall de västgötating, som jag anordnade under några år med deltagare från västgötagillen över hela Sverige. Det första gillet hade vi i Kolmårdens djurpark 1995, då det kom över 300 deltagare från hela landet, inklusive biskopen Helge Brattgård i Skara och landshövdingen Birger Bäckström från Väster­götland, samt Lidköpings spelmanslag.

– Dessutom lyckade jag få kronprinsessan Victoria att komma och inviga tinget, vilket var hennes första officiella uppdrag, efter att hon fyllt 18 år och blivit myndig kronprinsessa. Det är förstås ett extra roligt minne.

Numera är Ulf Svensson vice ålderman i gillet medan Karin Rönnhagen tagit över som ålderfru och hon berättar vad som krävs för att få bli medlem i gillet:

– Vi brukar säga att det krävs tre saker, säger hon. Att du är född i Västergötland, att du är gift med en västgöte eller åtminstone att du är snäll mot västgötar...

– Och jag brukar säga att, tänk om alla mänskor vore västgötar, vad lugnt det skulle vara i världen. Och vad roligt vi skulle há"...

Hur länge har du varit med i gillet?

– Jag flyttade hit från Vänersborg 2007 och sedan dess är jag också medlem i gillet, där vi idag har drygt 100 medlemmar.

För musikunderhållningen vid jubileet svarade Maja Dusén, sång, Roland Engdahl, piano och trombon samt Erling Fredriksson, ljudansvarig.