Det säger Norrköpingsbon Lars-Erik Karlsson, 90, som anade oråd när ”sotarföretaget” ringde till honom och sa att de ville komma och se över fläktsystemet i hela huset. Nu vill han varna andra för "sotarbluffen".

– Vi är på er gata, sa de, berättar Lars-Erik Karlsson som fått samtal både på torsdagen och fredagen.

Även fast de inte sa det rakt ut så fick Lars-Erik uppfattningen om att tjänsten var ett krav, något som han var tvungen att göra.

– Det där med sotning är så diffust, man blir osäker på vad som gäller. Känns som deras upplägg är att luras.

Han misstänkte att det var skojare när de ville komma trots att han sa att de inte var hemma. När han ringde tillbaka till numret kom han till någon som pratade danska. Därefter ringde han polisen och sin sotarfirma i Norrköping.

– De sa åt mig att det där inte är nödvändigt, att det räcker att jag diskar av fläktfiltret.

Räddningstjänsten i Östra Götaland känner väl till det här. Sedan i höstas har de fått frågor från privatpersoner i länet som blivit uppringda av företag som erbjuder just sotning och rengöring av imkanaler, det vill säga den ventilationskanal som ska suga ut luft från ett utrymme där man lagar mat, i hemmet. Uppringaren säger att sotaren befinner sig i privatpersonens bostadsområde just nu eller att de inom kort ska till dina grannar och sota imkanalerna.

– Det är nog dags nu, när rengjorde du din imkanal senast, frågar de bland annat.

Enligt Per Nisser, chef för räddningstjänstens förebyggande avdelning, är de som ringer väldigt vaga i det de säger och rider på att den här rengöringen tidigare var ett lagkrav. Innan 2004 var fastighetsägare skyldiga att kontrollera sina imkanaler var sjätte år.

– Men nu finns inte längre något sådant lagkrav, säger Nisser.

Så man behöver alltså inte rengöra sitt fläktsystem?

– Det finns inget krav men det är klart att det är bra att rengöra fläkten som beläggs med fett när du lagar mat, säger Per Nisser.

Enligt Nisser dök ett sådant här företag upp i länet redan i höstas. Därefter verkar det som om flera andra har anammat samma affärsidé. Priset för tjänsterna varierar mellan 900 och 2500 kronor.

Dessa företag gör dock inget olagligt.

– Om du inte vill anlita ett särskilt företag för rengöring av imkanalen så kan du be din ordinarie sotare att göra det, samtidigt som hen kommer för sotning eller brandskyddskontroll. Din ordinarie sotare skickar alltid ut ett förslag på tid för sotning, och ringer alltså inte med kort varsel, enligt räddningstjänsten.