Hon har prisats vid ett flertal tillfällen och är känd för att skriva roliga och gripande böcker om svåra ämnen.

Nu är författaren och psykologen Jenny Jägerfeld aktuell med en ny bok, "Mitt storslagna liv", som utspelar sig i Skärblacka – orten där Jenny växte upp.

– Jag ville hitta en spännande och rolig miljö och då kom jag tänka på Skärblacka och huset där jag växte upp. Det är inte inrett som ett vanligt hus. Det finns en jukebox, ett flipperspel, en colamaskin, en biosalong och en massa konstiga uppfinningar. Det är lite som Villa Villakulla fast nu, säger hon.

Artikelbild

| Jenny är känd för att skriva om svåra ämnen. I sin senaste bok behandlar hon vänskap, ensamhet och längtan efter att bli populär.

 

Boken är en berättelse för nioåringar och uppåt och handlar om ensamhet, vänskap och längtan efter att bli populär.

Den handlar om Sigge som flyttar till sin mormor i Skärblacka och får en chans att starta om.

– Han har inte varit så populär i sin gamla skola. Då tänker han att han ska göra allt han kan för att bli populär nu. Han gör research och övar på olika saker.

Artikelbild

| Jenny tilldelades Augustpriset 2010, Astrid Lindgren-priset 2017 och Barnradions bokpris 2018.

 

Jenny har hämtat mycket inspiration från sin egen barndom.

Hon har också inspirerats av de brev och mail som barn skickar till henne i hennes roll som psykolog.

De handlar väldigt ofta om vänskap och utanförskap.

– De skriver ofta att: jag känner mig ensam. Hur ska jag göra? Min bästis vill inte vara med mig längre. Jag blir mobbad. Det handlar väldigt mycket om att höra till eller inte höra till och det är ett ämne som jag tror alla känner igen sig i. Barn är mer utelämnade än vuxna också och har inte samma valmöjligheter. Därför ville jag skriva om det. Det kändes viktigt.

 

Du tacklar ofta tunga ämnen som psykiska sjukdomar, transsexualitet och självmord. Vad är det som får dig att vilja skriva om det?

– Dels träffar jag ofta människor som har det svårt, sedan tror jag att om man skrapar lite på ytan på vem som helst så finns det ett potentiellt tungt ämne där bakom. Alla människor brottas med ganska mycket grejer. Det kan vara cancer, alkoholproblem, någon som blivit slagen, psykisk ohälsa, fattigdom. Det finns så många saker som påverkar människor i deras vardag så jag tänker att det är en del i att vara människa. Jag tänker att det kanske kan hjälpa folk att tackla saker, att de får ord på känslor och funderingar.

 

Jenny släppte sin första bok 2006 och har sedan dess hunnit skriva ett flertal böcker för såväl vuxna som barn och ungdomar. I dag arbetar hon ungefär 20 procent som psykolog och 80 procent som författare och figurerar även frekvent i media där hon svarar på frågor som rör psykologi.