Det närmar sig jul och som så många andra år lägger Norrköpingsbon Christian Karlström mycket tid på att hjälpa de som har det sämst i samhället. Genom föreningen ”Hjälp oss att hjälpa andra” samlade han in leksaker för ett par veckor sedan, till en kompis insamling i Göteborg.

– Jag brukar ha insamlingar i Norrköping, men i år är det så många som gör det så jag tänkte att jag kunde hjälpa min kompis i Göteborg. Han samlar in saker till hemlösa, berättar Christian.

Han postade ett inlägg på facebook och ganska snabbt var det många som ville vara med och skänka. Christian åkte runt och hämtade upp vissa av sakerna, och innan han satte sig i bilen i söndags, började han packa om alla leksaker.

Artikelbild

| Christian Karlström hittade fem gram hasch bland leksakerna.

– Jag fyllde hela bilen till bristningsgränsen. Jag fick knappt plats själv!, säger han.

Mitt under omstuvningen trillade ett hoptvinnat foliepaket ut ur en påse med leksaker.

– Det ramlade ut en suspekt liten sak, minst sagt. Är man inte helt född i går förstår man att ett foliepaket kan innehålla saker som är annorlunda och inte lagliga. När jag öppnade det såg jag att det låg en hygglig bit hasch i paketet, berättar han.

Hans första tanke var ”va fan är det här”? Vem har så dålig koll på sina prylar? Har någon gömt det bland leksaker? Hur korkad har personen varit?

Artikelbild

| Christian Karlström hittade ett foliepaket med hasch bland leksakerna han samlade in till barn.

– Det var tur att det var jag som hittade det, och inte ett barn som fick leksaker. Det hade inte varit bra.

När han kom hem från Göteborg ringde han polisen och frågade vad han skulle göra med knarket.

– Först sa de att de skulle skicka en bil att hämta upp det. Men det fanns ingen i närheten, så de ringde tillbaka och bad mig komma in med det till polisstationen.

För att inte riskera att hamna i trubbel, fick han ett sms av polisen han pratade med.

– Där stod att polisen uppmanat mig att lämna in det. Hade jag blivit stoppad av polis utan att kunna visa det sms:et, hade jag blivit åtalad för narkotikainnehav, säger Christian.

Väl på polisstationen tog han en nummerlapp och när det var hans tur stegade han fram och lämnade över fyndet.

– Det blev lite småskratt i väntrummet när folk hörde vad jag varit med om. Det här kan man sätta på kontot över annorlunda grejer som man varit med om, säger Christian, som kommer att fortsätta samla in grejer till behövande:

– Det finns alldeles för många människor som har det tufft. Julen ska vara glädjens högtid och för dem som inte har någonting kan det vara svårt att känna glädje. Av erfarenhet vet jag att det krävs så lite, för att få ett äkta leende. De här personerna blir så glada över att någon ser dem. Men egentligen ska det inte behövas, samhället borde ta sitt ansvar för alla individer. Men nu är det inte så.