Arbetslivet är så tufft och slitigt och arbetstiderna så hårda att många kvinnor går ner i arbetstid, för att också ha tid och ork för familjen, menar Emil Broberg, gruppledare för Vänsterpartiet i Region Östergötland, och Malin Östh (V), ledamot i regionstyrelsen, där personalfrågorna ligger.
Vid en pressträff på Vrinnevisjukhuset i går presenterade de "Halvera skillnaden", en rapport om hur Region Östergötland kan förbättra arbetsvillkoren, lösa personalbehoven och bli en jämställd arbetsgivare.
Cirka 92 procent av regionens 13 000 anställda har en heltidsanställning.
– Det är en bra siffra. Men när vi har tittat på den faktiska arbetstiden, hur mycket jobbar man egentligen, ser vi att det skiljer kraftigt mellan olika yrkesgrupper och mellan män och kvinnor, säger Emil Broberg.
– Manliga sjuksköterskor har en genomsnittlig anställningsgrad på 98,3 procent, och de jobbar ungefär 91 procent i genomsnitt. Tittar man på kvinnliga sjuksköterskor har de ungefär samma anställningstid i sitt anställningsavtal, men de jobbar bara 72 procent.
– Det finns ett jätteglapp, och så ser det ut inom alla yrkeskategorier. Män med samma arbetsuppgifter jobbar betydligt mer än kvinnor med samma arbetsuppgifter.
Siffrorna är tvättade från föräldraledighet och sjukskrivningar.
Det finns olika skäl till att det ser ut här, säger Emil Broberg. Det kan vara olika traditioner, olika förväntningar från arbetsgivaren, men också hur arbetsvillkoren ser ut.
Deltid är dåligt både för regionen och för individen, som får en sämre pension, menar Vänstern.
Region Östergötland kommer att behöva rekrytera 1 200 sjuksköterskor och 600 läkare fram till år 2022.
Om kvinnliga sjuksköterskor arbetade lika mycket som manliga sjuksköterskor skulle det motsvara mer än 630 sjuksköterskor i verksamheten.
– Vi vill att regionen tar fram en handlingsplan utifrån de här siffrorna och att man jobbar på att halvera skillnaden i arbetad tid som finns mellan könen fram till 2019, säger Malin Östh.
Vänsterpartiets förslag är ökat inflytande över schemaläggningen, återhållsamhet i att bevilja deltidsarbete, generositet med att erbjuda individuellt anpassade arbetstider, att tio timmars nattarbetspass ska följas av fyra timmars betald vila, och försök med sex timmars arbetsdag.