Kvartetten mildrar nedskärningarna i vård- och omsorgsnämnden. Det beslutades på kommunstyrelsen då en tilläggsbudget antogs.

– Vi ser att Kvartetten med denna tilläggsbudget snubblar i rätt riktning. I enlighet med vad Vänsterpartiet tidigare föreslagit så mildrar de nedskärningarna i äldreomsorgen med cirka 24 miljoner. Det är dock långt ifrån tillräckligt, säger Nicklas Lundström, oppositionsråd (V).

De totala nedskärningarna inom vård och omsorg ligger på över 70 miljoner för 2019, säger Lundström som menar att det redan förvärrat läget i äldreomsorgen genom sämre möjligheter att ta in vikarier, för de anställda att få ut semester och att många anställningar avslagits.

– Vi i vänstern fortsätter att stå upp för de äldre och undersköterskorna. På kommunstyrelsen föreslog vi att de pågående nedskärningarna i äldreomsorgen helt enkelt skulle stoppas. 2019 är exceptionellt då regeringsbildningen och statsbidragen dröjt. Därför omfördelas i år pengar från kommunens överskott till äldreomsorgen. Det är orimligt att Norrköpings äldre ska betala för de politiska turerna som varit.