Man nådde inte heller upp till rekordsiffrorna på riksplan som när Gudrun Schyman var partiledare. Nicklas Lundström, ledamot, Vänsterpartiet i Norrköping har blandade känslor så här timmar efter valet.

– Vi ökar i riksdagsvalet, regionvalet och kommunvalet, inte så högt som det verkade dagarna innan valet, men det är alltid svårt att veta eftersom inte en enda opinionsmätning görs inför kommunvalet, å andra sidan har vi fått många nya medlemmar och över 100 valaktivister som varit ute i valrörelsen.

Den styrande Kvartetten har inte längre egen majoritet utan måste söka stöd om man vill fortsätta att styra i Norrköping.

– Vänsterpartiet är gärna med och styr med en tydlig vänsterpolitik, men vi tänker inte administrera en högerpolitik, säger Nicklas Lundström.

Var den gränsen går menar Nicklas Lundström ytterst är medlemmarnas beslut, men att Vänsterpartiet vill få gehör för sin politik där man bland annat vill stoppa privatiseringarna, bygga biliga bostäder och ge undersköterskor mer betalt.

Han tror dock inte att det kommer att bli så stor förändring i Norrköpingspolitiken, mer än att Kvartetten släpper in Miljöpartiet.

– Det är mitt grundtips om inte de borgerliga samarbetar med Sverigedemokraterna, säger Nicklas Lundström.

Att verka som stödparti, som man gjort i riksdagen, där man fått igenom fler förslag, samtidigt som man fortsätter jobba aktivistiskt är partiets möjlighet att både behålla medlemmarnas engagemang och växa i opposition.