Hoverboards klassificeras som en maskin och går därför under Arbetsmiljöverkets uppsikt. Efter ett stort antal anmälda olyckor där de eldrivna ståplattorna tagit eld genomfördes en utredning av produkten där enbart 3 av 13 modeller godkändes för försäljning. Sonya Aho, pressekreterare vid Arbetsmiljöverket, säger att de efter utredningen gjort stickprovskontroller på större butikskedjor där de kontrollerat att icke godkända produkter inte finns ute för försäljning.

– Det vi har att förhålla oss till är de krav som finns för att produkterna ska få säljas. Problemet är att vi inte kan kontrollera allt som säljs på nätet, därför blir det mycket upp till privatpersonen att kontrollera att hoverboarden är godkänd enligt reglerna.

För en godkänd hoverboard krävs att den är CE-märkt, har en EG-försäkran samt en bruksanvisning på svenska. EG-försäkran betyder att instruktionerna gäller för just den produkten. Cia Edlund vid Elsäkerhetsverket understryker vikten av att reklamera produkter som gått sönder eller orsakat skada eftersom de då kan plockas bort ur sortimenten. Hon säger att man inte behöver oroa sig för att använda elektriska apparater men att man ändå bör vara försiktig med eldrivna prylar.

Artikelbild

| Arbetsmiljöverket förbjöd flera modeller av hoverboards efter att ett stort antal olyckor om att de börjat brinna anmälts.

– Som konsument behöver du vara uppmärksam när du har något på laddning, vi rekommenderar till exempel inte att man laddar på natten, säger Cia Edlund.