I lördags var det julgransplundring i Åby. Alicia Bengtsson som är president i arrangörsklubben Lions Club i Åby var i år särskilt angelägen om en stor publik.

Dansandet och skojandet runt granen på torget var i år nämligen uppblandat med mer allvar än vanligt. Jonas Paulman var särskilt inbjuden gäst till Åby denna dag. Jonas har bildat föreningen "Barnens Träd för barns rättigheter" och i Åby invigde han träd nummer 160.

– Jag växte upp under hårda förhållanden. Träden blev min trygghet på något sätt. Jag kramade träden och de stod kvar hos mig. Vilket inte gällde för de vuxna runt om kring mig när jag var ett barn, sa Jonas Paulman till Folkbladet

Artikelbild

| Full fart. Alicia Bengtsson - till höger - har många järn i elden.

Jonas Paulman samarbetar med kommuner och företag och föreningar - som Lions - för att sprida sitt budskap om alla barns rätt till en värdig barndom.

Jonas är en av de personer som fått en ursäkt av staten efter det att Vanvårdsutredningen för några år sedan tagit fram övergrepp och missförhållanden inom barnavården i ljuset. Han beslutade sig då för att göra något kreativt och positivt av sina erfarenheter.

– Varje år cyklar jag mellan Göteborg, Malmö och Stockholm. Jag stannar på många ställen för att sprida mitt budskap om barns rätt till en värdig barndom. Jag föreläser, inviger ett träd eller gör något annat för att dra uppmärksamhet till den här viktiga frågan, sa Jonas Paulman till Folkbladet.

Det var just på en sådan cykelresa som Jonas kom till Åby förra sommaren. Han fick kontakt med Lions Club och innan han cyklade vidare i somras så var det bokat att han skulle komma tillbaka och inviga ett träd i samband med julgransplundringen.

Artikelbild

| Första trädet. Vasaparken i Norrköping 2010. En massa barn och lärare. Och till höger - bredvid dåvarande kommunfullmäktigeordföranden Li Teske - står Jonas Paulman.

– Mitt första träd planterade jag i Vasaparken i Norrköping. Sedan dess har jag ett pågående samarbete med förskolorna i staden. I juni i år ska jag tillbaka till Norrköping och inviga ännu ett träd, berättade Paulman.

Han samarbetar numera med flera företag och föreningar som vill vara med och bidra för bättre uppväxtvillkor för alla barn.

– Flera av Scandics hotell har till exempel invigt eller planterat ett "Barnens Träd". Samarbetet med Lions innebär också att arbetet tar extra fart, det märker jag redan på alla förfrågningar och bokningar, sa Jonas Paulman.

Han rör sig inte bara på cykel. Det händer även att han paddlar mellan olika orter och evenemang. Ibland springer Jonas Paulman mellan sina möten och/eller för att samla in pengar till föreningen. Till Åby kom han gåendes från Norrköping.

– Det var fint väder och jag kände att jag behövde röra på mig lite, sa Paulman.