Båda har suttit i kommunfullmäktige, i nämnder och Deniz Butros även i kommunstyrelsen. På måndagens kommunfullmäktige lämnar de officiellt sina uppdrag i kommunen.

Dagen innan blev de avtackade under Vänsterpartiets valvaka. Flytten till Stockholm, närmare bestämt Enskede, sker under tisdagen.

– Det finns ingen schism eller någonting sådant, utan vi har fått barn, och det har varit lite tufft att ha heltidsarbeten. Vi är ju fritidspolitiker och har vanliga jobb vid sidan av politiken. Det är svårt att få ihop det med familjen och livspusslet, så det är den enda anledningen, säger Deniz Butros.

För Deniz Butros del blir det att flytta hem, hon kommer från Stockholm från början, medan Peter Butros kommer från Linköping. De träffades i Norrköping, och gifte sig 2017. Nu har de sonen Ilyas, åtta månader, tillsammans. I och med flytten kommer de närmare Deniz´ familj.

– Det blir lättare att få barnvaktshjälp när man har en mormor och morfar som gärna ställer upp, och jag har min syster där också.

Deniz ska fortsätta pendla till jobbet som energi- och klimatstrateg i Nyköping, medan Peter ska vara föräldraledig.

– Vi kommer inte att lägga ner politiken, utan vi flyttar vårt engagemang bara, säger Deniz Butros som sitter i V:s partistyrelse nationellt.

Det är tråkigt att lämna partiföreningen i Norrköping, säger hon, som vuxit och blivit "en föregångsförening i landet".

– När partiet centralt ska göra saker så tittar man ofta mot Norrköping. Vi är väldigt duktiga på att arrangera stora event.

Någon plats i Bryssel ser det inte ut att bli för Deniz Butros del. Hon stod som tredje namn på Vänsterpartiets EU-lista. V med sina 6,7 procent behåller ett mandat, men får inte fler, trots sitt bästa valresultat på 15 år.

– Det är så klart en besvikelse, säger Deniz Butros om valresultatet där hon hade hoppats på ett eller två mandat till.

– Vi har gjort en fin valrörelse. Vi i Norrköping fick hålla en av fyra ringstugor i Sverige, och har ringt vänsterväljare i hela landet under de här veckorna. Men samtidigt tror jag att vi behöver fortsätta lyfta klimatfrågan. Det var väldigt tydligt när man tittar på att C och MP går så starkt framåt.

Tror du att diskussionen om Malin Björks traktamenten har påverkat ert resultat?

– Ja, det är svårt att bortse från det. Innan SVT:s så kallade granskning hade vi 10-11 procent i opinionen och därefter hade vi 7,5. Det tycker jag är väldigt tråkigt eftersom även belgiska ledamöter plockar ut de här 3 000 kronorna per dag i och med att det är ett närvarotraktamente.