– Ja, nu är jag tillbaka i Norrköping och den här gången i S:t Johannes församling, säger han.

I morgon kväll onsdag har han en annorlunda konsert:

– Jag vill göra oväntade arrangemang i kyrkan, för att försöka inspirera och locka även ovana orgellyssnare att komma till kyrkan. Exempelvis onsdagens arrangemang "ligga i bänken"-konsert, där man kan välja att ligga och lyssna på musik och ta med sig filt och kudde, om man vill. Då ska jag spela känd musik, bland annat popmusik, som alla känner igen.

Artikelbild

| Orgeln i S:t Johannes kyrka ser onekligen imponerande ut, bakom ryggen på nya organisten David Löfgren.

David Löfgren är sedan tidigare väl bekant med kyrkans musikliv i Norrköping, där han under sju år arbetade i Matteus församling och ett år i Norrköpings Missionsförsamling.

Därefter har han jobbat fyra år i Oscarskyrkan i Stockholm, en av Stockholms största musikkyrkor.

Är du från Norrköping?

– Nej, jag är från Kisa, men jag har bott i Norrköping i omgångar och gick i gymnasiet här också. Så det känns lite som att sluta cirkeln, när jag nu kommer tillbaka till Norrköping.

Artikelbild

| De så kallade spanska trumpeterna som sticker ut från orgeln i S:t Johannes kyrka, är ganska unika.

Varför flyttade du till Stockholm?

– Det berodde på att det blev en organisttjänst ledig i Oscarskyrkan, som jag inte kunde låta bli att söka. När jag studerade i Stockholm, så var det drömtjänsten att få jobba i Oscarskyrkan, tack vare den fina orgeln, som är internationellt känd.

– Det märkte jag redan som student, när jag kom dit och fick prova orgeln, att det var något visst med den här orgeln. Och när jag, trots hård konkurrens, fick jobbet, var det inget att tveka på.

Var det som du hade hoppats i Stockholm?

– Ja, det var det och jag har känt att jag utvecklats i Stockholm i den miljön. Jag fick spela med många kända operasångare vid konserter i kyrkan och stora begravningar, som gjorde att jag blev extra inspirerad.

– Sedan hade jag ett uppdrag att både förvalta orgeltraditionen och förnya musiken. Så jag fick dels spela Bach och Reger och andras kända orgelverk, dels hitta på nytt och då arrangerade jag konserter med popmusik och barnmusik. Det var en spännande period.

Varför kommer du nu tillbaka?

– Jag har bott länge i Norrköping och pendlat till Stockholm och när den här tjänsten i S:t Johannes blev ledig, såg jag en möjlighet med den här tjänsten att bygga upp nya verksamheter.

– Här i S:t Johannes vill jag försöka göra orgeln mer tillgänglig för barn och ungdomar och gärna låta dem komma nära orgeln, spela på den och utforska den.

Vad tycker du om orgeln i S:t Johannes kyrkan?

– Den tycker jag också är fin och jag vill gärna spela och göra djupdykningar i klassiska orgelverk, både för att jag vill förvalta den musikhistoriska traditionen och samtidigt fortsätta att locka hit den publik som redan upptäckt, vilket fint instrument en kyrkorgel är.