– Det kommer förstås att bli spännande med en så här jättestor utställning, både för mig och mina franska bulldoggar Judit och Fröjdis, säger hundägaren Michael Ganzer från Norrköping.

– Och den här utställningen är lite speciell på ett annat sätt, nämligen att besökarna får ta med sig sina egna hundar om de vill, trots att mässan är inomhus på Svenska mässan i Göteborg. Inomhus brukar det normalt inte vara tillåtet, men nu räknar arrangörerna med många besökare med hundar, förutom de tävlande hundarna.

Vad har du för förhoppningar på dina hundar?

Artikelbild

| Till Göteborg. Franska bulldoggen Judit i mitten, och Fröjdis till höger, åker snart från Norrköping till Göteborg och Nordens största hundmässa. Anita, till vänster, får dock stanna hemma.

– Judit har jag stora förhoppningar på. Hon är redan internationell multichampion, det vill säga att hon vunnit titlar i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Estland.

– Och nu hoppas jag att hon kan börja plocka poäng så att hon har chans att bli Sveriges mest vinstrika franska bulldoggtik. En titel som hon haft tidigare, men tappade i fjol, då hon kom tvåa på tio i topplistan,Bland annat för att hon blev mor och var upptagen med det, första halvåret 2017.

Och när det gäller Fröjdis?

– Hon är Judits valp och bara nio månader. Med lite tur kanske hon kan vinna sin klass och eventuellt plocka hem ett certifikat vartefter, men det är en tuff utmaning.

Är det något du ser fram emot för egen del?

– Ja, jag är även domare i hundtävlingar och kommer nu att agera domarelev i Göteborg, för att lära mig att döma fler raser. Idag dömer jag pudel, fransk bulldogg och mops. Men nu ska jag gå elev och även lära mig mer om engelsk bulldogg, schnauzer och grand danois.

– Som domare blir man auktoriserad på en ras i taget och de är ett livslångt uppdrag och många av oss domare blir aldrig färdiga med alla raser, eftersom det finns uppåt 500 stycken.

Kommer du en vacker dag att vara allround och auktoriserad för att döma alla raser?

– Nej, det tror jag inte, utan jag tar det lite som det kommer och framförallt att jag tycker att det är roligt att döma och hittills är det så till hundra procent.

– Och orsaken till att jag kan satsa på domarrollen, är att jag har en så bra arbetsgivare, Himmelstalundsgymnasiet som numera heter Himmelstalunds utbildningcentrum, där jag är lärare och som ger mig möjlighet till ledigt och tjänstledigt när det behövs, för att åka på hundtävlingar och vara funktionär till uppdrag runt om i Norden.

Bland dragplåstren till tävlingen, kan nämnas att hundcoachen Fredrik Steen och tv-kändisen Anders Bagge kommer till mässan för att svara på besökarnas eventuella hundfrågor.

Även polishunden som hittade journalisten Kim Walls kroppsdelar i vattnet utanför Köpenhamn, kommer att vara på plats under mässan ihop med sin hundförare.