Natten mot torsdagen den 29 augusti gick larmet: det brinner i Stora teatern. Till en början var prognosen osäker men efter en gedigen insats av räddningstjänsten lyckades man få kontroll på elden under förmiddagen. Polisens utredning visade att det rört sig om ett blixtnedslag.

Redan morgonen efter branden fanns förhoppningen hos personal på Östgötateatern att den stundande premiären av Faust II skulle kunna äga rum som planerat, alltså den 21 september, även om man avvaktade hur omfattande skadorna och den påföljande saneringen skulle visa sig vara. 

På måndagen kom beskedet att pjäsen kommer att bli uppskjuten. Premiären kommer istället att ske den 28 september. I ett pressmeddelade skriver Östgötateatern att saneringsarbetet gått bra men också inneburit förlorad arbetstid både för den tekniska personalen och ensemblen.

– Vi väljer att flytta fram premiären en vecka av flera skäl. Branden har påverkat hela teatern, både personalen på och bakom scenen och alla som arbetat för att skadorna ska bli så minimala som möjligt, säger teaterchef Nils Poletti i ett pressmeddelande.

–  Det har varit kämpigt, men alla har jobbat på fantastiskt bra. Nu ser vi ser fram emot att bjuda publiken på en riktig teaterfest.

På onsdag kommer emellertid biljettkassan på Stora teatern att öppnas igen efter branden. Dessutom kommer allmänheten att kunna gå på en öppen repetition av Faust II redan på lördag.