Sociala medier har inneburit en revolution när det gäller snabb kommunikation, geografiska grupperingar och gemensamma intressesfärer. Ett sätt som detta visar sig på är de grupper som skapats där man delger information om samhällen eller stadsdelar angående högt och lågt. Det är inte helt ovanligt att man där hittar information om misstänkt beteende hos okända människor, bilar som till synes rekognocerar inför brottsliga aktiviteter och annat.

Men på fredagen gick Polisen Norrköping ut med ett inlägg på sin facebooksida med en varning ställd till denna typ av grupper: "Igår var vi i ett visst område då vi hade information om rekande inbrottstjuvar. Det framkom snabbt i aktuell facebookgrupp att polisen troligen var i området. Det är mycket värdefull information. För inbrottstjuvarna..."

– Å ena sidan kan de här grupperna fungera som en typ av grannsamverkan och då är det bra. Men de kan också missbrukas med en massa lösa antaganden och att man skrämmer upp folk utan orsak, berättar Benjamin Prom, gruppchef för områdespolisen i Norrköping som skrivit inlägget.

– Och det är inte bra när man skriver ut våra aktiviteter i ett visst område och på det viset tipsar brottslingarna.

De finns alltså på sociala medier och kollar in dessa facebookgrupper?

– De är inte dummare än att de fiskar information där de kan. Vi vet att kriminella finns i sociala medier och inhämtar information på olika sätt. Ett exempel är alla människor som skriver om sina familjeresor på öppna konton som är enkla att koppla till en adress, det är ju verkligen att bjuda på information och underlätta för tjuvarna, säger Benjamin Prom.

– Man måste inse att även de som inte vill väl kan ta del av inläggen.

Benjamin Prom vill nu att människor tänker över vad de delar på sociala medier och förstår att informationen kan utnyttjas.

– Och om det pågår polisiär aktivitet i ett område ska man definitivt inte skriva ut det i de här grupperna, fastslår Benjamin Prom.