Stoppade en våldtäkt – prisas nu

Saga Helin och Johanna Karlsson visade mod och civilkurage när de stoppade en överfallsvåldtäkt. Nu prisas de av polisen.

Saga Helin och Johanna Karlsson tilldelas medborgarmedalj i silver av polisregion Öst efter att ha stoppat en våldtäkt. Benjamin Prom, till höger, nominerade dem till priset.

Saga Helin och Johanna Karlsson tilldelas medborgarmedalj i silver av polisregion Öst efter att ha stoppat en våldtäkt. Benjamin Prom, till höger, nominerade dem till priset.

Foto: Polisen

Norrköpings kommun2019-10-15 12:00

Folkbladet berättade tidigare i år om Saga och Johannas modiga ingripande.

En lördagsnatt i november förra året såg de en man som betedde sig konstigt och som förföljde en kvinna på väg mot en park.

De följde efter mannen och såg hur han våldförde sig mot kvinnan.

De tog först kontakt med polisen men insåg sedan att det inte fanns tid att vänta och valde att agera själva.

De lyckades avbryta våldtäkten, skrämma iväg gärningsmannen och rädda offret genom att dra in henne i sin bil.

– Deras insats och deras iakttagelser var sedan helt avgörande i gripandet av gärningsmannen och utredningen, säger polisen Benjamin Prom.

Gärningsmannen greps och dömdes till ett och ett halvt års fängelse för försök till våldtäkt.

Saga och Johanna tilldelas nu medborgarmedalj i silver av polisregion Öst för sitt rådiga ingripande.

– Jag blir imponerad, full av respekt och också hoppfull inför framtiden när vi har medborgare som er. Vi vill visa vår uppskattning och uppmuntra goda insatser. Medaljerna är ett hederstecken och ni ska känna stor stolthet för det som ni gjort, säger Ulrika Herbst, regionpolischef i polisregion Öst, till polisens hemsida.

Olle Axelsson, som avbröt i ett personrån i Linköping tilldelades också medalj.

– Vårt uppdrag går inte att utföra om vi inte har allmänheten med oss. Era ingripanden har haft avgörande betydelse för brottsoffren. Jag vill å Polismyndighetens vägnar rikta ett stort och varmt tack till er för era insatser, säger Ulrika Herbst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!