Med sig till Sankt Olofs församlingslokal hade han även sin tilltänkte efterträdare Klas Corbelius. Efter beslutet att ställa upp ytterligare en period i kommunalvalet, har han nämligen fattat beslutet att lämna kyrkomötet, som kyrkans beslutsfattande organ på nationell nivå heter.

– Jag har suttit i tre perioder och det ångrar jag inte! Det har varit otroligt spännande år, säger han och nämner den intensiva debatten om Svenska kyrkan enbart ska ge bistånd till kristna:

– Men även om det var intensiva debatter med många åsikter så ligger det en särskild ton i debatten, man anstränger sig för att uttrycka sig respektfullt, och det tycker jag vi skulle behöva ha mer av i debatten i kommunfullmäktige.

Artikelbild

| Skifte. Klas Corbelius siktar på att ta över Lars Stjernkvists plats i Kyrkomötet.

Klas Corbelius har suttit i kyrkofullmäktige, vilket är kyrkans beslutande organ på lokal nivå, sedan 2001. Tar han klivet upp till Kyrkomötet, kommer han även att sitta kvar lokalt.

– Jag hoppas att jag får efterträda Lasse. Det är stora skor att gå i, säger han.

Lars Stjernkvist ger dock sin potentielle efterträdare goda vitsord:

– Klas är ett gott exempel på att vi kan vaska fram personer som både är goda socialdemokrater och kyrkliga!

Artikelbild

| In i båset. Lars Stjernkvist röstade på måndagen.

Förra kyrkovalet röstade runt tio procent av de röstberättigade. Det förs olika debatter om att partier inte har i kyrkan att göra, och att endast de som är aktiva borde få rösta. Lars Stjernkvist tycker dock att vi ska värna så som det går till i dag:

– Om det bara är de som är aktiva som får vara med och bestämma, ja då blir det ännu färre som röstar, säger han.