Spelningen i Lindö kapell tillsammans med Lindökören var Linnéa Törnqvists första spelning i kapellet.

– Det var jättemysigt, säger hon.

Linnéa Törnqvist studerar tredje och sista året vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm och vid sidan om studierna tar hon uppdrag som sopransolist, likt det i Lindö kapell.

Artikelbild

| 2012. När Linnéa Törnkvist spelade Eleonor i Påsk på Arbisteatern.

– Jag har gjort det under hela min studietid. Det blir också som en utbildning, eftersom man lär sig mycket på att vara utanför skolan. Det blir många kyrkspelningar, vilket jag tycker om, säger hon.

Linnéa Törnqvist är uppvuxen i Norrköping och har bland annat medverkat i kammaroperan Kejsarens nya kläder, Förklädd Gud och Carmina Burana. I Norrköping hörde vi henne medverka som sopransolist i Rutters Glora vid Jubileumskonserten för S:t Olai kyrka 250 år. I höstas fick hon beskedet att hon valts ut att ta emot Thyra och Sven Ribbings musikstipendium. Stipendiet delas varje år ut till en ung talang som är på gång att etablera sig inom musikområdet och som har Norrköpingsanknytning. Norrköpings innerstadsförsamling S:t Olof delar ut stipendiet, som är på 50 000 kronor.

– I huvudsak ska jag använda pengarna till att fortsätta utbilda mig. Ta sånglektioner och kurser, säger hon.

För det är operasångerska hon siktar på att bli. För det krävs vidareutbildning – det tar tio år att bli färdig operasångerska som hon säger – och det finns utbildningar i såväl Sverige som utomlands att välja mellan.

– Planen är att gå en utbildning med operainriktning. Det vore jättekul att gå någon utbildning utomlands. Blir det en master tar det två år, en kandidat tre, säger hon.

Drömmen är att jobba som frilansande operasångerska i Europa och hela världen.

– Det är en bred dröm! Men jag vill jobba med det sceniska uttrycket. Det är underbart!

Vad tilltalar dig mest inom operan?

– Det är stora uttryck, som går rätt in. Det är musik och text..det är smäktande! Och så är det musikteater.

Nu väntar jullov, men även lite jobb.

– Jag ska sjunga på julafton. Men annars ska jag ta det lite lugnt. Och skriva på mitt examensarbete.

Och så blir det stipendieutdelning under lovet också, närmare bestämt den sjätte januari, då det även blir stipendiekonsert. "Vi är glada över att ytterligare en Norrköpingsbaserad ung talang är på frammarsch och önskar henne lycka till i framtiden", hälsar församlingen genom Ilka Mårtensson, ordförande i stipendiekommittén i S:t Olofs församling.