Manifestationen kretsade kring vad som kallas "det sociala löftet".

Något som myntats av Förbundet Tillsammansskapet som föreningen Ett Norrköping för alla tillhör.

Det handlar om att ta ställning för frihet och jämlikhet och att inte acceptera att någon annan människas eller grupps frihet ska tas ifrån dem till förmån för någon annans.

Artikelbild

| Jimmy Jonsson, Tobias Holmberg och Edita Suta höll tal under manifestationen.

– Precis som arbetarrörelsen hade ett socialt löfte om att aldrig tillåta sig själv att arbeta för sämre lön eller sämre villkor, så behövs det också ett socialt löfte för att inte falla i fällan att bli en soldat i skyttegropen mot andra grupper i samhället. Att inte acceptera retoriken att det är antingen jag eller den här gruppen här borta och att vi två inte kan leva tillsammans. Den typen av skitsnack. Vi tror att om vi har ett sådant socialt löfte så kan vi bättre bekämpa saker som främlingsfientlighet, homofobi, funkofobi, transfobi, säger Jimmy Jonsson, ordförande i Ett Norrköping för alla.

Han själv var en av de som talade vid manifestationen. Det gjorde även Edita Suta, Bosniska föreningen, och funkisaktivisten Tobias Holmberg.

–  Jag tycker att det är bra att man pratar om vad en demokrati är i lite bredare bemärkelse och inte bara om att det är val vart fjärde år och att det är i mötet människor emellan som samhället skapas. Det är också därför vi, oavsett vem som sitter i regering, fortfarande kan bygga en värld på frihet och jämlikhet. Den skapas här mellan dig och mig, säger Tobias.