Sparförslag: Flytt och samlokalisering

Stadsmuseets kansli får lämna Sköldska huset. Flytta kultur- och fritidskontoret från Klockaretorpet. Det är tjänstemannaförslag.

Stadsmuseets kansli finns i dag i det gula Sköldska huset, eller Skiöldska gården. Kansliet kan tvingas flytta.

Stadsmuseets kansli finns i dag i det gula Sköldska huset, eller Skiöldska gården. Kansliet kan tvingas flytta.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköpings kommun2019-10-15 08:00

Alla nämnder måste spara inför 2020, och kultur- och fritidsnämnden är inget undantag. Ett tjänstemannaförslag är samlokalisering av kultur- och fritidskontorets kansli och Stadsmuseets kansli, för att minska lokalytorna för administration.

Det skulle enligt tjänstemannaförslaget innebära att kultur- och fritidskontorets kansli flyttar från Klockaretorpet, där det i dag finns i kommunala lokaler.

Flytten dit från innerstan gick 2016, och det ansågs då bra för Klockaretorpet att få kommunal verksamhet. Det finns också ett fritids- och idrottskluster i Klockaretorpet. 

Kostnaden för lokalen i Klockaretorpet är 737 000 kronor per år.

Den andra besparingsåtgärden skulle vara att Stadsmuseet lämnar sina kontorslokaler i det så kallade Sköldska huset, ett äldre, fint men slitet hus, tre våningar utan hiss, intill själva Stadsmuseet.

Skiöldska gården, eller Bergsbrogården, är det historiskt korrekta namn på huset som är byggt 1750.

Kostnaden för Sköldska huset är 500 000 om året.

En samlokalisering där verksamheterna inryms i nya, mer yteffektiva lokaler föreslås. Enligt tjänstemannaförslaget finns det tomma ytor inom lämpligt avstånd från Stadsmuseet.

Totalt skulle det här ge en årlig besparing på 500 000 kronor från och med budgetåret 2021.

Förslaget till nämnden under tisdagen är att ge kontoret i uppdrag att fortsatt arbeta med och genomföra samlokaliseringen av föreslagna verksamheter.

– Vi har inte tagit beslut ännu, men som jag tolkar det är att man behöver se över, inför framtiden, att bli effektivare, och samlokalisera mer, säger Olle Johansson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Då handlar det om att se över vilka lokaler vi har, kan vi finnas i färre lokaler, men ha samma verksamhet.

Om att flytta från Klockaretorpet säger Olle Johansson:

– Det är ingen politisk fråga, men det är inget jag ser framför mig. Man ska absolut ha stor respekt för att man behöver se över kan man hitta bättre, effektivare lösningar, som är billigare, så att vi sparar pengar, men i ett första skede handlar det här mer egentligen om den del av Stadsmuseet där det är kontor, Sköldska huset.

Olle Johansson tycker att kultur- och fritidskontorets kansli ska vara kvar i Klockaretorpet, att det finns ett värde i att finnas där.

Kultur- och fritidsnämnden sammanträder den 15 oktober.

Karta: Norrköpings stadsmuseum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!