Denna vecka (vecka 25) drar aktiviteter för barn och ungdomar mellan 6 och 15 år igång i olika bostadsområden i Norrköping. Tidigare år har Hyresbostäder tillsammans med Östergötlands Idrottsförbund anordnat en prova på-vecka med olika aktiviteter för 150 barn men nu har man breddat konceptet: ”Sommarklubben” pågår nu under tre veckor.

– Förut har vi haft en vecka i Klockaretorpet där barn bussats till de olika aktiviteterna på andra håll men nu kommer alltså aktiviteterna ut till bostadsområdena, berättar Sara Lago, idrottskonsulent på Östergötlands Idrottsförbund.

– På det här sättet vill vi nå ut till fler barn och ungdomar,

Artikelbild

| Norrköping Panthers. Nu kan man testa på Amerikansk fotboll i regi av "Sommarklubben".

Det handlar om fem områden: vecka 25 och 26 finns man i Ektorp, Hageby samt Klockaretorpet och vecka 27 i Klockaretorpet, Marielund och Ringdansen.

– Flera av de här områdena är lite socioekonomiskt utsatta, tyvärr har ju vissa idrotter blivit en fråga om ekonomi och vi vill på det här sättet nå dem som kanske inte alltid naturligt har tillgång till det här, säger Sara Lago.

– Sedan är förstås de olika föreningarna intresserade av att sprida sin idrott och bli sedda bland ungdomar.

I samtliga fall gäller drop in, alltså ingen föranmälan – man behöver heller inte vara hyresgäst hos Hyresbostäder för att delta i aktiviteterna. Några exempel på vad man kan testa på under dessa veckor är parkour, cirkus, amerikansk fotboll och karate och någon gång under denna period utlovas också ett besök av IFK Norrköping.

Artikelbild

| Karate. En annan av de aktiviteter som kommer att erbjudas.

– Parkour kan ju utövas var som helst och det är också roligt att kunna erbjuda amerikansk fotboll eftersom vi har Panthers här i staden som är så duktiga, säger Sara Lago som tillägger att det också kommer att finnas fotboll.

– Det är ju en balans mellan vad barnen vet att de tycker om och vad de inte vet men förhoppningsvis upptäcker.

På varje plats kommer det att finnas ledare av olika sorter.

– Från oss på Östergötlands Idrottsförbund finns en anställd ungdom på varje plats, sedan finns också feriejobbare anställda av kommunen på plats. Men så har ju varje förening ledare på plats som instruktörer i de olika aktiviteterna, påpekar Sara Lago.

Aktiviteterna kommer att pågår från tolvsnåret till eftermiddagarna måndag till torsdag under dessa veckor.