Användandet av mobiler och paddor i simhallar har varit en omdiskuterad fråga det senaste året.

Det handlar dels om att föräldrar tappar fokus på sina badande barn och att riskerna för olyckor då ökar.

Det är även en fråga om integritet då mobilerna kan användas till smygfotografering.

Artikelbild

| Centralbadet har inga planer på något mobil- eller paddförbud i dagsläget.

Det här har gjort att allt fler badhus i Sverige har valt att införa förbud mot mobiler, paddor och datorer.

Så sent som för någon vecka sedan rapporterade Hallands Nyheter att Klitterbadet i Falkenberg inför skärm- och fotoförbud.

– Det handlar om trygghet och säkerhet för alla som är här. Vi får ofta säga till föräldrar som sitter i fiket eller på stolarna runtomkring och håller på med sina mobiler när mindre barn badar. Egentligen så är jag emot förbud men vad gäller detta så ser vi inte någon annan utväg än att vi måste ha det, säger enhetschefen Veronika Wintvik till tidningen.

På Centralbadet i Norrköping, och resten av Medleys anläggningar i Sverige, är det däremot tillåtet att ha med sig mobilen eller paddan in i simhallen. Tomas Bjernudd, marknadschef på Medley, upplever inte att det här varit ett stort problem på deras anläggningar.

– Nej, vi har skyltar det står att här badar vi tillsammans och som förälder har du ett stort ansvar för ditt barn. Du har uppsiktskrav. Det är inte tillåtet att sitta med telefonen, läsa en bok eller något annat när barnen simmar. Skulle det vara så att vi ser någon som gör det så går vi dit och säger till att det här är inte okej, säger han.

När det gäller fotografering på Medleys anläggningar har de en tydlig policy. Det är tillåtet – så länge det är på familj eller vänner i ditt sällskap.

–  All annan fotografering är förbjuden och i omklädningsrummen är all fotografering förbjuden. Där spelar det ingen roll om det är en vän eller familjemedlem. Där är det förbjudet. De som använder sin telefon för att fotografera är föräldrar till 80-90 procent. Sedan har vi en del som fotar och filmar sig själva eller sina kamrater när de har simkurs och annat för att titta på tekniker i efterhand. Vi tycker därför att det vore jättetråkigt om vi var tvungna att förbjuda möjligheten att fotografera. Det är många som skulle bli oerhört besvikna om man helt plötsligt inte fick ta bilder på barnkalaset som vi har som en aktivitet som många nyttjar i badhuset. Det skulle vi få väldigt mycket synpunkter på.

En annan sak som väckt diskussion är vilken klädsel som är okej att ha när man badar. Det är inte helt ovanligt att folk badar med underkläder under badbyxorna, men det har man satt stopp för på Centralbadet.

– Det är för ändamålet avsedda badplagg som skall användas, av baddräkts- och badshortsmaterial. Det är av hygieniska skäl och för den allmänna trivseln. Underkläder är ej avsedda för ändamålet, säger Gunnila Sonetoft, anläggningschef på Centralbadet.

Är det många besökare som badar med underkläderna på?

– Nej, men det kan förekomma. Och i de fall vi uppmärksammar detta påtalar vi för kunden att det inte är tillåtet.