Om ganska exakt åtta månader är det dags för ett par miljoner av oss svenskar att gå till vallokalerna och avge våra röster. Och förutom att val­kampanjerna snart kommer att börja dugga tätt och argument vägas mot varandra för att slutligen mynna ut i ett partival, kommer det här valet förmodligen bli det allra mest omdiskuterade i svensk historia när det kommer till valmanipulation.

Vi har sett det i såväl det amerikanska som det franska presidentvalet, hur främmande makt kan påverka, hur falska onlinepersoner skapas och bottar som sprider budskap utan mänsklig kontakt. Vem kan man egentligen lita på? Det är frågan alla svenskar från och med nu borde ställa sig (om man nu inte redan gjort det) när man läser olika budskap från de politiska partierna och politiska företrädarna. Jag vågar påstå att väljare aldrig någonsin behövt vara så på tå, som i det här valet.

Ser du exempelvis ett inlägg från någon av partiledarna på Twitter som du tycker rimmar oerhört konstigt med vad hen sagt tidigare, eller om innehållet är oerhört tillspetsat – kolla kontot. Ser det rätt ut? Har det varit igång under en lång tid? Vad är det för personer som retweetar och diskuterar under? Det krävs ingen Einstein eller kärnfysikdoktor för att skapa ett konto med en partiledares namn, sno en bild från nätet och börja twittra.

Artikelbild

| Kritisk. Vad är sant och vad är falskt? Var kritisk när valkampanjen drar igång!

Med erfarenhet från den amerikanska och franska valrörelsen, ska vi komma ihåg att det finns de som gör intrång i mejlkorgar; se bara på Macron och Clinton. Vad är sant och vad är falskt? Faktum är att dessa händelser kan ha betydelse för ett helt vals utgång! Hur hemskt är inte det?!

Att det kommer ploppa upp riktade annonser kan vi vara så säkra på – vilket är helt i sin ordning. Men även där gäller det att titta extra mycket med de där glasögonen och granska vad som skrivs. Låter det för bra för att vara sant är det ofta det. Och tvärt om. Under det amerikanska valet sägs det att ryska intressen köpte tusen annonser på facebook. Den som hörs och syns mest, som det heter.

I det amerikanska valet ska det även ha dykt upp fejk-röst-vägar. Anonyma aktörer som helt enkelt låtsades att det gick att sms-rösta, varpå människor gjorde det och i tron om att allt gått rätt till, låtit det vara så.

Vid sidan om att vi väljare måste hålla både ett, två och tre extra ögon på det vi ser och hör, arbetar svenska myndigheter med att motverka valmanipulation inför höstens val. Partierna lär redan ha jobbat hårt med att säkra sin egen it-miljö och nu gäller det att lägga de sista bitarna i strategin för att mota manipulation.

Utöver själva it-miljön krävs det även att aktiva inom partierna är redo att möta upp falska påståenden om deras politik som kommer att dyka upp i flödena. Det är så klart omöjligt att möta allt som kommer att spridas, framför allt när det är bottar som genom fejkade konton på sociala medier sänder ut budskap i en omänskligt hög hastighet.

I Sverige har vi valt att ha en fri opinionsbildning, där Säpo och MSB valt att arbeta förebyggande i stället för att vi ska göra som i exempelvis Tyskland, där staten helt enkelt genom en lag, ”Facebooklagen” som klubbades igenom i juni förra året, kan tvinga ­sociala mediejättar att ta bort vissa inlägg. Detta är självklart en demokratisk fråga – där Sverige alltså inte valt att gå samma väg.

Än ska tilläggas.

Jag hoppas att vi med människors uppmärksamhet i kombination med myndigheternas och partiernas arbete mot valmanipulation kan fortsätta ha denna öppna hållning.

Allt annat vore ett nederlag och en vinst för de oärliga.