Det handlar alltså om Matsmart, en nätbutik som till rabatterade priser bland annat säljer mat som i och med kort datum eller förpackningsbyten annars skulle ha slängts. Enligt en Sifo-undersökning initierad av nätbutiken slänger många svenskar mat när bäst-före-dagen har passerats – detta trots att maten ofta är bra betydligt längre; allt enligt Matsmart.

– Mat som ris, olivolja eller müsli blir inte dålig bara för måndag blir tisdag och bäst-före-datumet passerats. Använd dina sinnen. Luktar, smakar och ser maten okej ut så är den också okej att äta, kommenterar Matsmarts vd Karl Andersson i ett pressmeddelande.

I detta utskick konstateras också att Matsmart under 2017 sålde 2 022 ton mat i Sverige som annars skulle ha slängts. Bara kunderna i Norrköping har på detta sätt räddat 32 ton mat vilket enligt företaget betyder en hel del när det gäller miljön: bevarandet av 148 kvadratmeter is i Arktis.

Dessa siffror har företaget kommit fram till genom Naturvårdsverkets siffror som säger att produktionen av ett ton mat orsakar utsläpp på cirka 1,54 ton koldioxid. Man hänvisar också till en vetenskaplig studie redovisad i Dagens nyheter som säger att för varje ton koldioxid som släpps ut minskar Arktis istäcke med cirka tre kvadratmeter.

– Våra kunder i Norrköping har genom att minska matsvinnet sett till att bevara 148 kvadratmeter is i Arktis. De är riktiga miljöhjältar, säger Karl Andersson.