"Småflygplan är affärsflyg för företagare"

Glöm inte bort att småflygplanen är affärsflyg för företagare i Norrköping, säger Lennart Zackrisson som slåss för flygplatsen.

Lennart Zackrisson är medlem i flygklubben i Norrköping. Här med en Cessna som tillhör klubben.

Lennart Zackrisson är medlem i flygklubben i Norrköping. Här med en Cessna som tillhör klubben.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköpings kommun2019-12-03 16:00

Lennart Zackrisson har en bakgrund som egen företagare i Norrköping, med Bröderna Zackrissons bil- och däckverkstad, och har varit medlem i Norrköpings automobil- och flygklubb i 50 år. Han flyger inte längre, men har haft flygcertifikat, har flugit i 40 år, och var i många år ordförande för flygklubben.

Han var ansvarig uppvisningsledare för de flygshower som anordnades på 70-talet, då kommunen ville sätta Norrköpings flygplats på kartan.

Folkbladet har tidigare skrivit om Zackrissons engagemang för att få in turister och småbåtar i hamnen i city. Engagemanget är lika stort för flygplatsen, som han tycker självklart ska vara kvar, inte minst för näringslivets skull.

Man glömmer bort, säger han, att småflygplan inte bara är hobbyflyg, utan också affärsflyg för små och mellanstora företag, ett sätt för egna företagare att snabbt sticka i väg med ett av klubbens plan på affärsresor över dagen.

– Flygklubben i Norrköping har en flygskola, som grundutbildar piloter. Jag utbildade mig hos Norrköpings flygklubb. Sedan använde jag det i jobbet mycket. Jag åkte bland annat till Karlstad fram och tillbaka samma dag tillsammans med vd:n för Dunlop och tittade på en dubbmaskin där, berättar Lennart Zackrisson.

– Många medlemmar i flygklubben har just egna företag och använder flygcertifikatet till att flyga affärsresor kors och tvärs. Det här har man glömt bort. Det är en väldigt viktig grej för företag att ha kommunikationer, en infrastruktur som fungerar.

– Det här kommer aldrig fram i debatten. Så fort det snackas om flygplatsen så får Vänsterpartiet en halvsida i alla tidningar med en gång, "lägg ned, och bygg hus".

Vad hjälper det om det byggs bostäder om det inte finns arbetstillfällen i Norrköping, säger Lennart Zackrisson.

– Ska de ta bort flygplatsen nu glömmer de bort vilka effekter det har för intresset att etablera sig i Norrköping.

– Man får inte glömma bort att det är inte bara reguljärt och charter det handlar om, säger Lennart Zackrisson.

Han berättar också att flygklubben är med i Frivilliga flygkåren, med sjöbevakning som uppdrag, att flyga över Östersjön och kontrollera fartyg. Klubben har under åren också flugit brandflyg.

– Det finns massor av plusförtecken som ingen tar fram, säger Lennart Zackrisson.

Flygklubben, vid Slakthusvägen, norr om flygfältet, är en av Sveriges äldsta flygklubbar. Klubben har cirka 100 medlemmar.

Norrköpings automobil- och flygklubb, NAFK, norr om flygfältet.
Norrköpings automobil- och flygklubb, NAFK, norr om flygfältet.
Karta: Norrköpings Automobil & Flygklubb
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!