Bygden Vånga har en gedigen historia och Vånga bygdegårdsförening tar väl hand om dess viktiga historia. När de anordnar en hemvändardag är intresset stort.

Ett myller av bilar, dragspelsmusik och en häst med vagn som står redo för nästa åktur möter besökarna när de anländer till Vånga bygdegård. Hembygdsgården består av 14 huskroppar, alla med sin alldeles egna historia.
Solen skiner och stämningen är på topp. Folkdanslaget Orgagillet har dansuppvisning, alpackorna tuggar gräs i solskenet medans intresserade besökare kikar på garnet som tillverkats av deras ull och doften av nygräddade våfflor kittlar i näsan. Alla hälsar och det känns välkomnande och gemytligt.

Fredrik Gunnarsson från Skärblacka besöker hembygdsgården för första gången och är positiv 

Artikelbild

| Orgagillet.

– Jag upplever en underbar familjekänsla och ett fantastiskt vackert väder denna sensommar dag, samtidigt som jag har en oro över vem som skall driva detta arv vidare.

Försäljningen av blommor och getost pågår för fullt och inne i museét kan man bland annat beskåda de verktyg som användes för att tillverka Vånga-dosan, en snusdosa som för den intresserade är väldigt populär att samla på.
Hästar är en storfavorit hos många och att få åka en tur med häst och vagn är populärt.

I gröngräset sitter Alexander Vibeck från Linköping och sippar på en kopp kaffe:
– En mysig tillställning. Väldigt trevligt med livemusik och att spana in museet med alla gamla verktyg och teknikprylar var skoj och intressant.