Det var i höstas som P4 Radio Östergötland kunde berätta att Sverigedemokraterna i Mjölby skrivit en interpellation till ordföranden i kultur- och fritidsnämnden om att stoppa uthyrningen av burkini på Lundbybadet. Efter det har partierna diskuterat frågan och på måndagen kom beskedet att de nu är överens om att vilja stoppa uthyrningen.

– Vi vet att flickor som lever i en hederskultur riskerar att begränsas och att inte tillhandahålla burkini på Lundbybadet är ett litet men symboliskt ställningstagande mot dessa begränsningar, säger Anneli Sjöström (C), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden till radiokanalen.

Det var SD:aren Runar Öhman i Mjölby som tog upp frågan.

Artikelbild

| Olle Vikmång (S). Kultur- och fritidsnämndens ordförande.

– Burkinin är en del av en heltäckande klädsel av kvinnan. Det är inte bara en religiös symbol, den syftar även till att förhindra att män attraheras av kvinnans kropp och därmed osynliggöra kvinnan, säger han bland annat till radiokanalen och menar att Lundbybadet, genom att hyra ut burkinin, legitimerar den synen.

Sedan ett par år går det att hyra burkini på Centralbadet i Norrköping, som drivs av Medley. Ett förbud är ingen fråga som SD i Norrköping driver. Gruppledaren Darko Mamkovic vet inte ens om att det går att hyra en burkini där.

– Det hade jag ingen aning om. Men även om jag visste det vet jag inte om jag skulle driva det som en politisk fråga, säger han.

Olle Vikmång (S) säger att politikerna i kultur- och fritidsnämnden inte diskuterat huruvida Centralbadet ska få hyra ut burkini eller inte; han menar att det är upp till Medley att avgöra vilka plagg de hyr ut.

– Det är Medley som driftar Centralbadet och de hyr ut de plagg som de anser är lämpligt att hyra ut, säger han.

Men om ni politiker anser att exempelvis burkini inte skulle vara tillåtet, skulle ni inte kunna bestämma det då?

– Jag tror inte att vi kan styra vilka plagg som entreprenören får hyra ut, säger Olle Wikmång.

Burkinin täcker inte ansikte, händer och fötter, men tillräckligt för att följa de traditionella muslimska påbuden om slöja. Namnet är bildat av burka (som dock även täcker ansikte och händer) och bikini. Den uppfanns av den från Libanon bördiga australiensiska klädesdesignern Aheda Zanetti i början av 2000-talet.