Sjötomt med villa en dröm för många

Svenskarnas drömhem, är en villa med sjötomt!

En villa med sjötomt är många svenskars drömboende.

En villa med sjötomt är många svenskars drömboende.

Foto: Hasse Holmberg

Samhällen2019-11-20 14:00

Det uppger var tredje svensk, enligt den undersökning som Svensk Fastighetsförmedling genomfört bland 2 400 svenskar.

En av fyra säger också att det optimala boendet helst ska ligga på den svenska landsbygden och om inte det går, så kan många tänka sig att bo utanför Sveriges gränser.

– Årets upplaga av Trendrapporten visar att svenskarnas drömmar går emot den trend vi ser i dagsläget. Det bor fler än någonsin i Sveriges storstäder, samtidigt drömmer allt fler om ett liv på landet, säger Liza Nyberg, vd på Svensk fastighetsförmedling.

– Detta är något som väcker en intressant tanke kring det liv svenskarna lever och hur de önskar leva. Vad är det som skapar denna längtan? I storstaden finns större utbud av jobb och utbildningsmöjligheter, något som bidrar till de större städernas funktion som magnet. Men det kan också skapa en hög puls och en miljö som skiljer sig från landsbygdens lugn.

Faktum är dock att endast nio procent  uppger att det ideala boendet ligger i en storstad.

Bland unga skiljer sig dock detta, då 15 procent av de i åldrarna 18 till 29 år, fortfarande fantiserar om ett liv i en storstad.

Hur summerar du årets undersökning?

– Drömmen och önskan om ett liv på landet kan även ses som en motreaktion till de större städernas utformning. Statistiken från Trendrapporten känns som ett bevis på att allt fler drömmer om ett liv i det gröna. Det gör det viktigare att integrera mer grönområden och främja nationalparker i de större städerna för att på så sätt bidra till en känsla av natur och lugn, säger Liza Nyberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!