Ser möjligheterna inom vård- och omsorg

Vård- och omsorgsprogrammet har blivit ett populärt val bland många av de afghanska ungdomar som kommit till Sverige de senaste åren. Ett val som ger dem goda möjligheter till jobb – och en chans att hjälpa andra.

Mostafa Amini och Abbas Yosefi är två av många ensamkommande afghaner som nu läser vård- och omsorg på gymnasiet.

Mostafa Amini och Abbas Yosefi är två av många ensamkommande afghaner som nu läser vård- och omsorg på gymnasiet.

Foto: Henrik Jonsson

Norrköpings kommun2019-10-04 14:00

Abbas Yosefi, 20, och Mostafa Amini, 19, är två av många ensamkommande som nu läser till undersköterska.

De går i tvåan på vård- och omsorgsprogrammet på Ebersteinska gymnasiet och i deras klass är de hela tio stycken som har sina rötter i Afghanistan.

Att det behövs arbetskraft inom vård- och omsorg är ingen hemlighet och de goda möjligheterna att få jobb är en av anledningarna till att så många av dem valt att läsa just det programmet.

Får de jobb så ökar också chanserna att få stanna i Sverige.

– Om man går ut med godkända betyg här så får man jobb och jag behöver det. Enligt Migrationsverket har vi sex månader på oss efter gymnasiet att få jobb, säger Abbas.

Både han och Mostafa har varit i Sverige i fyra år nu.

De är fast beslutsamma om att bli kvar och pluggar stenhårt för att klara sina studier.

– Det blir mycket läxor, två timmar om dagen. Dels måste man plugga det vi har i skolan men också läsa böcker och tidningar på svenska för att bli bättre på svenska. Man får inte mycket tid till att göra annat, säger Abbas.

– Och nu i tvåan har det blivit lite svårare så det går inte att slappna av utan man måste kämpa, säger Mostafa.

Helene Sandberg, lärare på vård- och omsorgsprogrammet på Ebersteinska gymnasiet, är imponerad över vad eleverna från Afghanistan presterar och framför allt över hur motiverade de är i skolan.

– De är på samma nivå som de andra eleverna rent kunskapsmässigt. Sen är det klart att språket ställer till det. Vi har svår kurslitteratur och det gör det svårt. På APL (arbetsplatsförlagt lärande) har det gått jättebra för dem. Det finns vissa kulturella skillnader men de har anpassat sig jättebra. De är duktiga och jätteambitiösa, säger hon.

Snart är det dags för eleverna att ge sig ut på praktik igen.

Något både Abbas och Mostafa har goda erfarenheter av.

Praktiken förra året ledde till att de fick sommarjobb inom hemtjänsten och på ett äldreboende.

Är det inom vård- och omsorg ni vill jobba i framtiden?

– Jag vet inte. Får man ett fast jobb i några år så kan man söka permanent uppehållstillstånd. Efter det kan man börja studera igen kanske, men till vad vet jag inte, säger Mostafa.

Abbas å sin sida drömmer om att läsa vidare till brandman så småningom.

– Det verkar roligt tycker jag. Man får röra på sig mycket och det gillar jag, säger han.

Helene Sandberg, lärare på Ebersteinska, är imponerad över elevernas skolinsatser. Framför allt över hur ambitiösa de är.
Helene Sandberg, lärare på Ebersteinska, är imponerad över elevernas skolinsatser. Framför allt över hur ambitiösa de är.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!