Det var i januari som Jan Petersson valdes till ordförande för Sverigedemokraterna i Norrköping och Söderköping. Innan dess fungerade han som vice ordförande, vice gruppledare och satt förra mandatperioden som ordinarie ledamot i byggnads- och miljöskyddsnämnden.

Men nu har Jan Petersson hoppat av sitt ordförandeskap samt uppdrag i distriktet, i samband med detta har han också lämnat partiet helt och hållet.

– Ja, det stämmer. Jag lämnade distriktet för en månad sedan och den 15 oktober lämnade jag också ordförandeposten och partiet, berättar Jan Petersson för Folkbladet.

Artikelbild

| Darko Mamkovic, gruppledare för SD i Norrköping.

– Det handlar om interna orsaker, det är flera saker som gjort att jag har kommit fram till det här beslutet men det handlar egentligen inte om politiska frågor.

Det här har inte kommunicerats utåt trots att det alltså är en månad sedan Jan Petersson hoppade av från sina distriktsuppdrag.

– Jag tycker inte det är rätt mot medlemmarna att inte gå ut med sådana här saker, säger Jan Petersson som också har en plats i kommunfullmäktige för SD efter valet i september.

– Som det känns nu sitter jag kvar i fullmäktige åtminstone ett tag som politisk vilde, jag får se hur det blir framöver.

Vice ordförande för SD Norrköping samt Söderköping är Sandra Karlsson.

– Det är väl först och främst Sandra som tar över nu, vi har ju fått igång Söderköpingsavdelningen ordentligt och jag har haft ett oerhört bra samarbete med Sandra, säger Jan Petersson som däremot menar att det varit si och så i kontakterna med Stockholmsdelen av partiet.

Gruppledaren för Sverigedemokraterna i Norrköping är Darko Mamkovic som så sent som på torsdagen fick reda på att Jan Petersson hoppat av från partiet – avhoppet från de övriga uppdragen känner han dock till sedan tidigare.

– Sandra Karlsson som varit vice ordförande blir nu tillförordnad ordförande och vi har i övrigt en stabil styrelse så jag ser inte att det här innebär några problem för oss, säger Darko Mamkovic som ännu inte pratat med Jan Petersson.

Hur ser du på att han blir politisk vilde?

– Han är invald i fullmäktige så det är hans rättighet, nu tror jag inte att han skulle börja rösta helt annorlunda plötsligt och även om så vore fallet skulle det inte förändra majoritetsförhållandena. Det här påverkar inte partiet lokalt på något sätt, avslutar Darko Mamkovic.