SD fick 15,6 procent i kommunvalet, mot 11,7 procent i valet 2014. En rätt kraftig ökning alltså, men sämre än SD på riksnivå. Och lite sämre än Darko Mamkovic, gruppledare i Norrköping, hade hoppats på.

– Jag hoppades på att vi skulle få 15 mandat i Norrköping och att vi skulle få 15 i regionen. Vi fick 14 och 13, säger Darko Mamkovic.

Han säger att han ändå är nöjd, då det är uppenbart att partiet vuxit.

Varför tror han då att det gick sämre lokalt än på riksplanet?

– Att jag kanske inte har lyckats att profilera oss på lokal nivå tillräckligt mycket. Vi vet att det finns en tendens att vi får mer eller mindre alltid sämre lokalt, om vi inte räknar Skåne och några andra kommuner.

Tror du att det beror på att folk splittrar sina röster och röstar olika i olika val?

– Ja, säger Darko Mamkovic och lyfter att Lars Stjernkvist (S), Karin Jonsson (C) och Sophia Jarl (M) är starkt profilerade lokala företrädare för sina partier, medan han själv ser sig som ganska ny och lite okänd.

Att landa på 14 mandat är ändå en framgång, och Mamkovic talar om ett "helt annat politiskt läge i Norrköping".

Samtidigt ser det inte ljust ut för SD att hitta något samarbete.

– Jag räknar inte med något samarbete, men vi har gått ganska starkt uppåt, säger Darko Mamkovic som menar att det kommer att bli svårare för andra politiska partier att utmanövrera SD när det gäller oppositionsråd och politiska sekreterare.

– Vi kommer att ha ett mycket starkare utgångsläge att driva vår politik.