SD-avhoppare går till nytt parti

Fyra SD-avhoppare, däribland tidigare oppositionsrådet Sandra Karlsson, går till Landsbygdspartiet. "Det är ett beslut som vuxit fram under sommaren", säger hon.

Sandra Karlsson är en av fyra SD-avhoppare som nu går till Landsbygspartiet.

Sandra Karlsson är en av fyra SD-avhoppare som nu går till Landsbygspartiet.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköpings kommun2019-09-02 13:12

Sandra Karlsson avsattes som vice gruppledare för Sverigedemokraterna i maj.

Sedan blev hon av mitt sitt ansvar för nämnder, och därefter fick hon inte längre uttala sig i media.

Nu väljer hon att lämna partiet helt och hållet.

– Det är främst av två anledningar. Det har dels att göra med den situation jag befunnit mig i, i mitt parti som gjort att mina möjligheter att arbeta blivit begränsade. Det har också att göra med att SD inte driver landsbygdspolitik så som jag vill att den ska drivas. Det är många frågor som behöver lyftas som inte har lyfts. Det är också frågor vi varit oense om, till exempel omorganisationen av Villa Sjöängen i Kolmården som jag varit starkt emot och där jag gått emot mitt parti, säger hon.

Sandra gick med i SD 2014 och valdes till oppositionsråd tillsammans med Matthias Olofsson efter valet förra hösten.

Hon har även varit vice gruppledare i Norrköping.

Hur känns det nu att lämna partiet?

– Det är ett stort steg och en ny riktning men för mig var det nog ett ännu större steg att gå med i partiet eftersom jag är känd från andra forum vilket gjorde att jag hade väldigt mycket mediala ögon på mig, säger Sandra som tidigare varit med i tv-programmet "Bonde söker fru".

Sandra och tre tidigare SD-avhoppare, Robert Cederlund, Anette Kemgren och Jan Petersson som alla sitter med i kommunfullmäktige, går nu till Landsbygdspartiet Oberoende. 

Varför blev det just Landsbygdspartiet?

– Det är det parti vars värderingar ligger mest i linje med den landsbygdspolitik som jag vill driva. Det är också ett ungt parti där det finns mycket kvar att göra, men jag upplever att det är byggt på en ung och frisk stomme.

Hur har samtalen er fyra emellan gått?

– Det är klart att vi samtalat med varandra. Men det är inte så att vi gått ihop och sagt att vi ska hitta ett gemensamt alternativ. Det här är något som växt fram genom tillfälligheter skulle jag säga.

Vad hoppas ni åstadkomma i Landsbygdspartiet?

– Vi hoppas skapa medborgarvänlig politik och lägga förslag som förbättrar situationen för de som bor i Norrköping, både de som bor i stan och de som bor på landet.

Så här kommenterar SD:s gruppledare Darko Mamkovic flytten:

– Jag tycker att det är jättetråkigt att vi tappar mandat i kommunfullmäktige men om folk anser att de inte passar in i SD så är det okej att man lämnar,  säger han till P4 Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!