Det vill säga galleriägaren Lili Stenmark, som normalt brukar bjuda in många olika personer till sina traditionella köksbordssamtal och där de samtalar om väldigt olika ämnen.

Men den här gången var det alltså Lili Stenmark, som bjöd in sig själv och pratade om sitt eget liv, sin kärlek till konsten och slutligen om sin omtalade utställning om Salvador Dali i Norrköping, för 20 år sedan.

Varför bjöd då Lili Stenmark in sig själv till sitt eget köksbordssamtal?

Artikelbild

| Ywonne Sahlberg har producerat och Klas Ahlgren formgivit Lili Stenmarks utställning i Skärkind om sitt eget liv. Här inramar de Lili.

– För då behöver jag ju inte bry mig om någon avtackningspresent, som när det kommer inbjudna talare, sa Lili Stenmark med en skämtsam ton.

– Nej, allvarligt talat, började det hela med att jag fick ett kulturstipendium av min förra arbetsgivare ABF Östergötland och när jag började fundera på vad jag skulle använda pengarna till, kom jag på idén att kanske skriva en bok om mitt liv. Inte minst med tanke på att jag upplevt en hel del och alltid skrivit ner mycket av det jag upplevt under åren.

Men någon memoarbok blev det inte?

– Nej, istället blev det en utställning i mitt eget hem här i Skärkind, där jag också har galleriet. Utställningen är producerad av Ywonne Sahlberg, före detta journalist på NT och formgivaren Klas Ahlström. De har gjort ett jättefint jobb och visar bland annat upp mycket kläder som jag själv formgivit och sytt och det känns jättekul.

Artikelbild

| Sju sorters kakor, minst, fanns på Lili Stenmarks fikabord efter köksbordssamtalet.

– Dessutom har de skrivit en katalog, där delar av mitt liv och vad jag fått uppleva, finns återgett.

Och nu blev det också ett personligt köksbordssamtal, där du berättade om glädje och sorg i ditt liv, om dina år i mannekängbranschen och om åren då du hade en modebutik, Tintomara, i Stockholm och en hel del annat.

Artikelbild

| Lasse Lindfors är en av de åtta som Lili Stenmark bjöd in till sitt eget privata köksbordssamtal i samband med utställningen om sitt eget liv. Lasse dök även upp på tisdagens köksbordssamtal för allmänheten.

– Ja, det kändes roligt att få berätta om mitt liv och jag hann ju med de tre ämnen som jag tänkt mig i första hand, nämligen livet, konsten och Dali. Dessutom fick jag också med lite om mitt politiska engagemang tidigare i bland annat kultur- och fritidsnämnden i Norrköping.

Är det möjligt att det även blir en memoarbok framöver?

– Det känns inte helt omöjligt, för jag har som sagt en hel del nedskrivet från olika delar av mitt liv och olika episoder. Det skulle nog kunna bli en spännande memoarbok, men det återstår att se hur det går med det...

Lili Stenmarks eget köksbordssamtal lockade i alla fall en i det närmaste fullsatt församlingshem, som sedan också kunde avrunda dagen i Skärkind med fika och sju sorters kakor - minst...