Han menar att de uppgifter som Folkbladet fått fram angående en sedan tidigare dömd 21-årig norrköpingsbo, som själv blev utsatt för en grov misshandel i vintras och som sedan uppehållit sig i Libyen i ett halvår, är högintressanta och att man nu ska gå vidare med informationen.
– Vi kommer att göra det i enighet med den handlingsplan som är framtagen och som kommunstyrelsen fattat beslut om. Sedan gäller det att titta på varje fall som en enskild händelse. Man kan radikaliseras som muslim eller som till exempel högerextremist och det krävs dynamiska åtgärder beroende på vad för slags radikalisering vi pratar om. Handlar det om att man misstänker islamistiskradikalisering så har vi mycket bra kontakt med muslimska föreningar och kan göra en första analys tillsammans med dem, säger Richard Tjernström.
Och självklart informeras polisen som i sin tur tar informationen vidare till säpo.
– Jag satt just i ett möte med polisen innan du ringde mig, hade jag haft den här informationen tidigare så hade vi självklart diskuterat den här frågan, säger Richard Tjernström.
Tidigare i somras handlade den senaste rapporten från säpo om att antalet radikaliserade ökat från ett par hundra till tusentals, men att det i Norrköping fortfarande "bara" röra sig om en handfull.
Något som polisen i förra veckan bemötte med den retoriska frågan varför vi skull vara så förskonade här?
Misstanken om att den här 21-åringen, som dömts för bland annat narkotika- och våldsbrott och som nu misstänks för att bland annat hotat väktare och stulit en hund, polisanmälts för att troligtvis drogpåverkad vägrat avlägsna sig från sin gamla gymnasieskola, samtidigt som bilder på sociala medier från Libyen visar hur han i militärkläder viftar med en AK 47:a, har under nästan tre dygn varit offentliga utan att de nått säkerhetschefen i kommunen – är inte det oroväckande? Kanske inte så konstigt om vi inte har mer än en handfull misstänkta för radikalisering?
– Jo, det är oroväckande, men nu när jag har fått den här informationen från dig så kommer jag direkt att gå vidare med den, säger Richard Tjernström.
Läs mer:Misstämkt i Libyen i ett halvår