Det var i måndags olyckan var framme för niondeklassarna på Råsslaskolan.

De var på väg till Krakow i Polen och befann sig på motorvägen strax norr om Cottbus i östra Tyskland när bussen som de färdades i tvingades till ett oväntat stopp.

Det visade sig att en generator i motorn hade blivit överhettad och fattat eld.

Artikelbild

| Råsslaskolans niondeklassare tvingades till ett oväntat stopp på motorvägen i Tyskland efter att en generator i bussen blivit överhettad och börjat brinna.

– Busschauffören såg att en lampa började lysa så vi bestämde oss för att vi skulle stanna till på en närliggande rastplats. Sen började bilar som körde förbi göra tecken och då såg vi i backspegeln att det slog lågor ur motorn så vi fick stanna på autobahn och snabbt evakuera bussen, säger läraren Marie Elsgard.

Hur reagerade eleverna?

– Precis då, när de snabbt fick slänga sig av så var det givetvis några som blev oroliga. Men när vi väl fått av dem och de ringt hem allihopa så lugnade det sig ganska snabbt måste jag säga. Det var god stämning.

Ingen person kom till skada och branden kunde snart släckas av busschauffören.

Artikelbild

| Eleverna fick vänta i fem timmar på att en ersättningsbuss skulle komma och var inte framme vid hotellet i Wroclaw förrän vid fyratiden på morgonen.

Eleverna fick sedan ta sig till den närliggande rastplatsen till fots. Det var bara ett par hundra meter att gå.

Där blev det sedan en lång väntan.

– Vi fick tillbringa fem timmar där, men vi hade mat och dryck och tillgång till toalett. Alla höll sig vid gott mod och efter ett par timmar kunde de med hjälp av poliseskort transportera bussen till rastplatsen så vi kunde få allt vårt bagage.

Framåt midnatt kom sedan ersättningsbussen som hade kallats in från Berlin och klassen kunde fortsätta resan mot Wroclaw i Polen där de skulle bo över natten.

Hur reagerar man som lärare när något sådant här inträffar?

–  Det är bara att bita ihop och göra sitt jobb helt enkelt. Se till att det fungerar för eleverna och samtidigt försöka ha en plan B. Jag tycker vi höll oss rätt lugna även om det är klart att man blir lite stressad när man kliver ur bussen och ser att det slår lågor ur den. Man tänker på hur det brukar vara på film och funderar på om den ska explodera om fem sekunder eller inte, men så var det ju inte. Det gick väldigt snabbt att släcka elden.

Sofie Lindén, utbildningsdirektör, fick besked om incidenten under måndagskvällen och berättar att kommunen agerade snabbt för att försäkra sig om att allt var bra med elever och personal.

– Vi går alltid upp i fullt krisläge när vi får kännedom om att någonting inträffat. Vi pratade med säkerhetsavdelningen, med bussbolaget, med personal på plats och i krisledningsgruppen hade vi en dialog under kvällen tills vi hade försäkrat oss om att allt var okej, säger Lindén.