På torsdagskvällen gästade den tidigare jämställdhets- och integrationsministern Nyamko Sabuni det liberala partiets årsmöte i Norrköping. Sedan hon lämnade regeringen för sex år sedan arbetar hon som hållbarhetschef på teknikkonsultfirman ÅF. Hon är en av de personer som nämns flitigt - i och utanför partiet - i spekulationerna om vem som ska efterträda Jan Björklund som partiledare för Liberalerna. Nyfikenheten var stor och den liberala källarlokalen var välfylld av frågvisa och diskussionssugna partimedlemmar.

– Jag känner mig något mer som en möjlig kandidat nu än vad jag gjorde för en vecka sedan", svarade Nyamko Sabuni när hon fick frågor om hon var en kandidat eller inte.

Mellan åren 2006 och 2013 var hon statsråd i Alliansregeringen. Hon var mycket tidigt ute och tog ställning mot det hedersförtryck som drabbade och drabbar tusentals flickor och kvinnor i Sverige. Efter valet 2010 då Sverigedemokraterna kom in i riksdagen upplevde hon att partiledarna blev "rädda" för allt som handlade om "SD-nära" frågor som migration och integration.

– Nu blev det viktigare att vara mot SD än att vara för sin egen politik. Många upplevde med rätta att SD mobbades av övriga partier. Jag tycker att vi liberaler ska vara lika stenhårda mot mobbarna i politiken som mot mobbarna i skolan, sa Nyamko Sabuni och fick starka applåder.

Hon underströk att hon framförallt vill samarbeta med de "tre andra borgerliga partierna."

– Men jag är så stark i mina liberala värderingar att jag inte bryter ihop om till exempel SD eller V röstar på våra förslag eller om vi som nu har förhandlat fram ett 73-punktsprogram med Socialdemokraterna, sa Sabuni.