Så vill östgötarna bo i framtiden, visar Svensk Fastighetsförmedlings trendrapport som nyss tagits fram. Det är fjärde gången som den presenteras och totalt har över 2 500 personer svarat på frågor rörande ekonomi, boende, bostadsbyte och inredning.

För östgötarna är drömmen ett skärgårdshus med stora fönster och havsutsikt. Även en funkisvilla med altan och stor trädgård lockar. Hemmen ska dessutom helst ligga nära naturområden, öppet vatten och jobb. Trendrapporten 2016 visar även att hela 86 procent av länsborna kan tänka sig att förändra hemmet för att göra det mer miljövänligt.

Flest vill installera solceller och byta till lågenergilampor men att sätta in miljöklassade vitvaror är också ett populärt alternativ.

– Hem och inredning är centralt i många människors liv och vi märker att allt fler lägger mer tid och fokus på sitt hem. Vatten- och sjöutsikt har alltid lockat, kanske extra mycket i vårt län då havet ligger en bra bit bort. Vad gäller de digitala produkterna och de tjänster man önskar få till sitt hem så handlar det i grund och botten om att spara tid, säger Frida Flood, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Inredningsinspirationen hämtas i första hand från tv-program och i framtiden är det industriell inredning med vitt kakel, marmor och mässing som gäller. Dessutom verkar den gröna trenden slagit rot i länet. Förutom att många önskar sig bärbuskar och fruktträd är 86 procent beredda att förändra sitt hem för att göra det mer klimatsmart.

När länsborna får välja hur deras framtida boende ska se ut blir svaret industriell inredning med vitt kakel, marmor och mässing. Minimalistisk inredning med grafiska linjer och mönster går även det hem. Gällande hemmets tekniska funktioner önskar sig många framförallt en bostad som automatiskt hjälper till med hushållssysslorna, till exempel ett hem som städar och dammar sig självt eller tar hand om tvätten. Var tredje vill även ha ett automatiskt bevattningssystem för trädgård och krukväxter.

– Tid är det vi svenskar oftast har ont om och man prioriterar hellre en löprunda i skogen framför att dammsuga, samtidigt som hemmet fortfarande ska kännas rent och fräscht. Produkter och tjänster som underlättar livspusslet blir därför alltmer attraktivt, säger Frida Flood.