Planerna på att starta en ny gymnasieskola för yrkesutbildningar i Norrköping har funnits i många år.

Nästa höst blir planerna slutligen verklighet.

Då flyttar Ebersteinska gymnasiets yrkesutbildningar ut till Bråvalla och Hellmers gamla industrilokaler som har renoverats och byggts om för att nu fungera som skollokaler.

Artikelbild

| Projektledaren Lejla Gros tror att flytten blir viktig för att kunna knyta till sig ännu fler företag.

– Det blir ett helt nytt yrkescampus på Bråvalla. En ny och modern skola för den som är intresserad av praktisk problemlösning, teknik och innovation. Lokalerna kommer att vara speciellt anpassade för utbildningarna och ha den senaste tekniken, säger Claes Göransson, verksamhetschef för gymnasiet i ett pressmeddelande.

Fördelarna med flytten är många.

Det menar Lejla Gros som är projektledare för Bråvallagymnasiet.

– Som det är nu är utbildningarna utspridda i olika byggnader runt Ebersteinska gymnasiet och det är gamla, slitna lokaler som man har växt ur. I och med flytten kan man samla allt under ett och samma tak och få samordningseffekter. Dessutom ligger skolan på stråket Norrköping/Finspång som växer väldigt mycket. Det etableras nya företagsparker och nya bostadsområden där så det är ett attraktivt läge.

Artikelbild

| Kriztina Lövgren, rektor för Bygg- och anläggningsprogrammet, VVS- och fastighetsprogrammet på Eberteinska, ser fram emot flytten.

Utbildningarna som ska flytta till Bråvalla är bygg och anläggning, el och energi, fordon och transport, industriteknik samt VVS och fastighet. Populära utbildningar som nästan alltid leder till jobb.

– 90 procent av eleverna som utexaminerades i våras gick till jobb. Alla som ville fick jobb och det är fantastiskt roligt, säger Lejla.

Artikelbild

| "Det är helt rätt tid att starta Bråvallagymnasiet och vi gör det i ett expansivt område", säger utbildningsdirektör Sofie Lindén.

I och med flytten kommer de nu kunna öka antalet utbildningsplatser så att fler kan gå de här utbildningarna.

Hur många fler platser det handlar om är däremot oklart i dagsläget.

Redan i dag finns ett nära samarbete med företag i regionen. Ett samarbete som ska vässas ytterligare i och med flytten.

Finns det planer på att starta några nya utbildningar?

–  Inte som det är nu, men vi pratar mycket med våra företag om hur arbetslivet och olika yrken förändras och hur vi kan bygga upp en utbildning som utbildar framtidens kompetens. Det är vi som kompetensförsörjer företagen så det är viktigt att man behåller och utvecklar de här utbildningarna.

Större el-kunskaper är något som flera lokala företagare efterfrågar.

Det framgick tydligt på det seminarium om Bråvallagymnasiet som hölls på Ebersteinska gymnasiet i torsdagsmorse.

I morgon får elever som är nyfikna på den nya skolan chansen att lära sig lite mer om den. Det är nämligen dags för årets gymnasiemässa och Bråvallagymnasiet finns på plats med en egen monter i Teknikhallen.