Eva-Britt Sjöberg (KD) är sedan valet 2014 kommunalråd i den partikvartett (S, KD, L, C) som styr i Norrköping. I mitten av förra veckan satte Eva-Britt och ett par partikompisar husbilen på färjan till Visby för några dagars aktivitet under Almedalsveckan. Vi träffades på kristdemokraternas dag (fredag 6 juli) då jag följde med henne till ett morgonseminarium i ett varmt tält där SOM-institutet vid Göteborgs universitet presenterade sin sjuttioandra bok om hur landet egentligen ligger i Sverige.

Boken "Sprickor i fasaden" presenterar undersökningar om människors inställningar och attityder till utvecklingen i samhället i vid mening. Forskarna som medverkar i boken har skapt kapitel om bland annat politik, opinioner, tillit, energi, teknik och alkohol.

I något som på seminariet kallades för "folkets politiska dagordning". Dryga 5000 personer av urvalet på 10 000 har besvarat frågeformulären från SOM-institutet. "Dagordningen" utgör en sammanställning av alla svar som kommit in då institutet ställt en öppen fråga om vilka företeelser i samhället som är mest intressant just nu?

Topp 4-listan ser ut så här:

1. Invandring/Integration 2. Sjukvård. 3. Skola/Utbildning. 4. Lag & ordning/Brottslighet.

Eva-Britt Sjöberg var inte särskilt överraskad över listan.

– Självklart hade det varit roligt om familjefrågorna legat i topp för medborgarnas uppmärksamhet. Det säger jag inte bara för att det kanske hade gynnat oss i Kristdemokraterna utan framförallt därför att jag tycker att familjen roll i samhället är så viktig, sa Eva-Britt Sjöberg när vi tog en pratstund efter seminariet.

Hon skulle gärna se mer av värderingar och ideologi i politiken.

– Media gör ofta en stor sak av att partier "tycker lika" i allmänhet och "tycker som SD" i synnerhet. Det är ett väldigt ytligt förhållningssätt. Partier kan komma fram till samma eller nästan samma uppfattning i sakfrågor som till exempel behovet av mer poliser, sa Eva-Britt Sjöberg.

Enligt henne så glömmer många/tänker inte på/vet inte om att partierna i många fall har kommit fram till sina uppfattningar utifrån radikalt olika utgångspunkter.

– Det handlar om vilka värderingar som styr. Det är en väldigt stor skillnad mellan att vilja ha poliser för att först och främst "vakta gränserna" eller för att först och främst skapa mer av trygghet och tillit i samhället. Jag säger till de som undrar om vilket parti ska rösta på det parti som de tror tio år framåt bäst skulle sätta en prägel på samhället som ligger nära dian värderingar", sa Eva-Britt Sjöberg innan hon gick iväg för att lyssna på partivännen och EU-parlamentarikern Lars Adaktussons tal om situationen i Mellanöstern.