På måndagseftermiddagen kom ett SOS Alarm om att det brann på en spisplatta. Det fanns inga människor kvar i radhuset, som ligger på Hjalmar Lundgrens gata i Klockaretorpet. De boende hade inte tillgång till en egen brandsläckare och ringde därför räddningstjänsten. Räddningsenheter från station centrum och Kvillinge larmades till platsen. Väl på där såg de rök ur imkanalen, alltså ventilationskanalen som ska suga ut luft från köket. Rökdykare gick in i byggnaden.

Strax innan 17 var branden under kontroll. Då höll man på att riva köket för att säkerställa så att elden inte hade spridit sig utanför imkanalen. Räddningstjänsten lämnade platsen strax efter 17 och lämnade över till TIB hyresbostäder.

Är det vanligt att människor saknar brandsläckare?

– Det händer. Det enda vi kan göra är att rekommendera dem att ha en pulversläckare hemma. Vi kan inte tvinga dem, men man bör ha en, säger Ulf Kron, inre befäl på Räddningstjänsten Östergötland.

Polisen kommer skriva en anmälan om allmän farlig vårdslöshet.

– Jag vet inte orsaken i just det här fallet, men det kan till exempel handla om att man friterat mat och gått därifrån, eller att man inte har rensat sin köksfläkt på väldigt länge, säger Jan Fryksen, vakthavande befäl på polisen.