- Det var första större föremålet som lämnar vårt gamla kraftvärmeverk och den är såld till Alstom, för vidare befordran till Berlin, där vi inte riktigt vet vad den ska användas till, konstaterade Björn Persson, Eons regionchef, som var på plats igår vid rivningen och bortforslingen av turbinen på en stor lastbilstrailer.

- Men det här är bara början, tillade han, för snart kommer vi att välja ett av fem företag som fått offertförfrågan för att riva bort allting inne i kraftvärmeverket.

- Till slut kommer det bara att återstå ett tomt skal av hela byggnaden.

Artikelbild

| Bråvallaverkets högtrycksturbin sänks här ner på en väntande lastbil, för vidare transport till Berlin, för att fortsätta ett liv som attrapp eller utställningsturbin...

Var är vi då i tiden?

- Förhoppningsvis nästa sommar, om allt går enligt planerna. Då ska resten av turbinen, hela pannan och all annan utrustning vara bortplockad.

Och sedan kanske byggnaden förvandlas till bostäder eller kontorshotell?

- Det är svårt att uttala sig om idag, säger Björn Persson. Vi ser ingen nytta för Eon, utan antingen säljs byggnaden till någon annan eller så rivs den.

Artikelbild

| Här ses tungtransporttrailern från Tyskland, som igår hämtade Bråvallaverkets högtrycksturbin, för vidare transport till en köpare i Berlin.